You are here
Home > NFL >

HUDDLE UP-TAKT, 2020 – SUPER BOWL LV

Super Bowl LV – kl. 00.30
Kansas City Chiefs vs. Tampa Bay Buccaneers
En sæson ulig hvad vi har oplevet før lakker mod enden. 268 kampe er spillet – to flere end vi er vant til på dette tidspunkt af sæsonen – og nu resterer altså blot én kamp. En kamp, der matcher NFL-historiens mest succesfulde quarterback op mod den unge stjerne på positionen, der skal forsøge at sikre back-to-back Super Bowl-titler – som den første siden quarterbacken på den anden sidelinje vandt sin tredje Super Bowl med en sejr mod et hold trænet af den head coach han skal forsøge at forhindre i at vinde Lombardi-trofæet for anden sæson på stribe.

Tom Brady står i sin tiende Super Bowl, Patrick Mahomes står i sin anden. Brady vandt sin første i 2001-sæsonen, sit andet år i ligaen, og havde vundet tre efter 2004-sæsonen, efter back-to-back-titler med sejre over Panthers og Eagles – sidstnævnte trænet af Andy Reid – men det er altså første gang Brady ikke repræsenterer New England Patriots og har Bill Belichick som sin head coach i en Super Bowl. Kan Buccaneers trække sig sejrrigt ud af denne Super Bowl, vil Brady blive den blot anden quarterback i historien til at vinde den største kamp med to forskellige mandskaber – og det vil i givet fald ske det samme år hvor den første, Peyton Manning, bliver indlemmet i Hall of Fame. Kurt Warner og Craig Morton er foruden Manning og Brady de eneste quarterbacks, der har formået at nå til en Super Bowl for to forskellige mandskaber.

Hos Patriots stod Brady over for nogle stærke angreb i Super Bowls, og det lykkedes at holde The Greatest Show on Turf effektivt nede i 2001, men dét Patriots-forsvar var også markant stærkere end det Bucs-forsvar som Brady har at arbejde med i år – og, med al ære og respekt for Kurt Warner og Rams-angrebet, Chiefs’ angreb med Mahomes er også en anden størrelse. Det lugter af en kamp, hvor forsvarene måske nok kan få noget at sige – turnovers kan blive afgørende og dét at holde modstanderen til et field goal i stedet for et touchdown kan også vise sig vigtigt – men hvor det handler om offensiv formåen. Man slår ganske enkelt bare typisk ikke Patrick Mahones og Chiefs ved at score 13, 14, 17, 20 eller for den sags skyld 24 eller 28 point, som Bradys mandskaber har sat på tavlen i fem/seks af hans foreløbige ni optrædener. Skal Brady have sin syvende ring har jeg svært ved at se at det ikke forudsætter mindst 30 point; i de ni kampe Mahomes har tabt i sine tre sæsoner som starter, har Chiefs sat 13, 24, 28, 31, 31, 32, 32, 40 og 51 point på tavlen. Vi så i slutspillet sidste år, at selv med en elendig start på kampen formåede de at komme tilbage og score 51, 35 og 31 point. Mod Browns i år så vi Chiefs blive presset, men jeg vil dog også vove at påstå, at hvis ikke Mahomes var udgået, så ville der være blevet sat flere end 22 point på tavlen. I AFC-finalen mod Bills for to uger siden var Chiefs skånselsløse, og trods en fejlfyldt start og 0-9 efter første quarter, var Chiefs i front med 21-9 ved pausen og kom på 38-15 midtvejs gennem fjerde quarter, inden Bills fik lov at pynte på resultatet.

Vi har aldrig set et angreb, der som dette Chiefs-angreb med Mahomes under center og Andy Reid på sidelinjen kan vende en kamp på hovedet så hurtigt. Chiefs er aldrig ude af en kamp, som dét at deres største nederlag er på otte point også klart indikerer. I løbet af denne sæson har det langt fra altid været overlegent hvad vi har set fra Chiefs, og forud for sejren over Bills var gået otte kampe på stribe (med Mahomes på quarterback, bemærkes), hvor sejren blev sikret indenfor blot én scoring – der var mange close calls, og også nogle kampe der reelt ikke burde være vundet som de spillede. Men Chiefs mestrer bedre end noget hold jeg har oplevet evnen til at lukke en kamp. Giv dem bolden med fire-fem minutter på klokken og en føring på én scoring, og du vil sjældent få bolden tilbage – og hvis du får den tilbage, så er det efter Chiefs har øget føringen til to scoringer og effektivt lukket opgøret. Selvom kvaliteten af offensiven henover denne sæson ikke helt har matchet hvad vi så i tidligere sæsoner – ikke mindst Mahomes’ MVP-sæson – så er holdet stadig trådt i karakter på de vigtige tidspunkter, i de store kampe. Ravens blev sænket 34-20, Saints måtte se sig slået 32-29 på hjemmebane – og Bucs blev besejret med 27-24, i en kamp, der reelt aldrig var så tæt som resultatet indikerede.

Det første møde var på mange måder symptomatisk for begge disse mandskaber i år. Bucs har flere gange haft svært ved at komme ud af startblokken, og er alt for ofte kommet stort bagud tidligt. Og for Chiefs har det som nævnt knebet med at holde modstanderen helt fra fadet, så de for ofte har fået skabt unødig spænding. Chiefs tog en 17-0-føring i første quarter i mødet, og gik også ind til fjerde quarter med en føring på 17 point – 27-10 – inden Bucs med to touchdowns fra Brady til Mike Evans fik reduceret. Men Chiefs fik bolden efter reduceringen til 24-27, med 4.10 på klokken, og gav ikke bolden fra sig igen. Bucs fik stoppet klokken tre gange med sine sidste to timeouts og two-minute warning, men først med 1.15 klokken stod Chiefs med en tredje down – 3. og 7 – hvor Mahomes fandt Tyreek Hill for de otte yards, der gav en ny første down og ét sidste snap fra victory formation.

For Bucs var det seneste møde deres sidste kamp inden friugen – en friuge, der i dén grad virkede tiltrængt for et hold, der havde kæmpet med at få spillet til at hænge effektivt sammen. Og en friuge, der absolut også virkede til at puste nyt liv ind i holdet. Tre af de fire kampe inden deres bye endte med nederlag – justeringerne der blev lavet i friugen har kastet syv sejre af sig i syv kampe, herunder fem på udebane; tre af de fem i slutspillet. Tre udesejre i slutspillet er ikke nem kost, uanset kvaliteten af de modstandere man stod overfor, men skal man se kritisk på Bucs’ vej til slutspillet, så har det ikke været helt så imponerende som det umiddelbart kan virke. Vi befinder os i en sæson hvor hjemmebanefordelen betyder mindre end vi har oplevet tidligere, Bucs havde fornøjelsen af at møde en 7-9-divisionsvinder, der måtte starte Taylor Heinicke i sin første start for klubben – og han var den fjerde startende quarterback for holdet i sæsonen. Heinicke spillede en særdeles fin kamp, og den seneste 7-9-divisionsvinder vi så i slutspillet vandt også deres første kamp i slutspillet, så det var på ingen måde givet at Bucs skulle vinde, men at betingelserne var gavmilde for Bucs kan man ikke komme udenom. Drew Brees’ arm var næsten faldet af da han spillede én af sin karrieres værste kampe ugen efter, og flere gange forærede god field position til Bucs’ angreb, som de så var skarpe nok til at udnytte.

For to uger siden leverede Matt LaFleur én af sine dårligste coachingpræstationer siden han overtog cheftrænerjobbet hos Packers, mens Aaron Rodgers, for noget nær første gang i år, ikke formåede at udnytte de muligheder Bucs forærede ham. Tom Brady spillede en dybt middelmådig kamp, med bl.a. tre interceptions, men nok engang var han og Bucs bedre til at udnytte modstanderens fejl, og det viste sig at være nok til at Brady for anden gang forlod en konferencefinale som sejrherre trods tre interceptions.

Midtvejs gennem sæsonen lignede Brady en quarterback, der ikke længere var i stand til at ramme de dybe kast, men der har været markant mere succes på den front i den seneste tid – noget af dét, der virkede til at blive løst henover friugen – og de dybe kast kan sagtens blive afgørende i dette opgør. Kun to dommere har kaldt flere pass interference-straffe end Super Bowl-referee Carl Cheffers. I Cheffers’ 15 kampe i år har der 36 gange været kastet et flag for pass interference (de to foran ham har på hhv. én og to kampe flere kastet 39 hhv. 37). Det er dog kun 23 af disse der i sidste ende er blevet accepteret, og det peger altså i retning af flere flag, hvor forstyrrelsen ikke har været værre end at bolden stadig kunne gribes. Bucs’ angreb er samtidig det mandskab, der flest gange har nydt godt af at der er kastet flag for defensive pass interference. Det kan altså meget vel kræve en særdeles disciplineret kamp af Chiefs’ defensive backs for at undgå kostbare straffe, der forærer god field position og nye første downs til Bucs. Læg dertil at Bucs’ gruppe af pass catchers generelt bare er uhyre stærk, og Chiefs’ defensive backfield – trods nogle gode spillere – ikke er en gigantisk styrke. Kan Bucs’ offensive linje holde Brady nogenlunde fri af pres, skulle der altså være gode muligheder for at få flyttet kæderne.

At få skabt pres på Brady er dog noget Chiefs’ defensive koordinator Steve Spagnuolo tidligere har vist sig i stand til at gøre – også i en Super Bowl. Spagnuolo var Giants’ defensive koordinator for 13 år siden, da Brady for første gang måtte forlade en Super Bowl uden en sejr, og i sejren over Bills formåede Spagnuolo og Chiefs-forsvaret at få den dårlige udgave af Josh Allen til at vise sig frem for første gang i lang tid. Der er ingen garanti for at det kan lade sig gøre med Brady igen, men det skal ikke afvises.

På den anden side af bolden står Chiefs uden begge sine startende tackles. Eric Fisher blev skadet i Bills-sejren, mens Mitchell Schwartz har været ude størstedelen af sæsonen. Mod et Bucs-forsvar, der for to uger siden feastede mod Packers’ offensive linje – tre sacks til Shaquil Barrett og to til Jason Pierre-Paul – skal Chiefs have fundet en måde at sikre beskyttelsen af Mahomes. Mahomes er dygtig nok til at kunne klare sig uden eminent beskyttelse, og klarede sig uden Fisher i flere kampe sidste år, og altså det meste af denne sæson uden Schwartz, men det er alt andet lige et dumt tidspunkt at skulle klare sig uden dem begge for første gang.

I det første møde mellem holdene var Tyreek Hill ustoppelig og samlede 13 catches sammen for 269 yards og 3 touchdowns, men sandsynligheden taler ikke just for en gentagelse af bedriften hér – dels er 200+ yards bare ikke hverdagskost, dels vil Bucs givet gøre hvad de kan for at undgå ikke at blive ofre for fartdæmonen igen i denne kamp. Hill har i de første to slutspilskampe samlet 17 catches sammen for 282 yards, så han har absolut haft et impact hidtil i år, men han har ikke været i end zone siden Saints-kampen. De tre scoringer mod Bucs blev afslutningen på en stime på fire kampe med mindst 98 yards og et touchdown, hvor han i alt nåede end zone otte gange (og ni gange på fem kampe), men frem mod slutspillet var han mere stille. Hill skal nok stadig få sine chancer i denne kamp, men Travis Kelce kan meget vel blive nøglen. Kelce samlede 8 catches sammen for 82 yards i det seneste møde, og har ligesom Hill været over 100 yards i begge de første to slutspilskampe, hvor han har grebet 21 bolde for 227 yards og tre touchdowns – han har en aktiv stime på seks kampe i træk hvor han har været i end zone (én i hver kamp indtil AFC-finalen hvor det blev til to), og siden starten af november har han i ti kampe aldrig haft færre end syv catches eller 68 yards – og sejren over Bucs er én af blot to kampe hvor han ikke har scoret.

Kan Chiefs spille en turnoverfri kamp har jeg svært ved at se Bucs tage sejren her. Bucs har slutspillet igennem feastet på modstandernes fejl – tre touchdowns mod Saints på drives, der samlet var kun lige over 60 yards – men har kæmpet med at føre bolden ned ad banen fra dybt på egen banehalvdel og få mere end et field goal ud af det. Og man slår historisk set bare ikke Chiefs med field goals. Kan Bucs-forsvaret skabe de turnovers som de har været gode til på det seneste – mindst to takeaways i fire af de seneste fem kampe – har de vist sig uhyre kyniske i forhold til at udnytte de muligheder. Omvendt er Chiefs som udgangspunkt mindre afhængige af god field position; tag evt. bare kampen mod Dolphins’ ellers stærke forsvar, hvor de tre touchdownsdrives Mahomes førte holdet på alle startede på egen 25- eller 26-yard linje. Vejen til sejr mod Chiefs er at undgå turnovers, kontrollere klokken og få touchdowns i stedet for field goals ud af sine muligheder. Bruce Arians har til tider kæmpet med at være lidt for glad for at nøjes med field goals i 4th and short-situationer, men kan han lægge det fra sig og vise sig mere opportunistisk i forsøget på at vinde kampen, så har Bucs mange af de kvaliteter, der skal til for at kunne slå Chiefs.

For Brady må det vel også efterhånden være tid til at prøve at få et tidligt touchdown i en Super Bowl. Hans foregående ni Super Bowl-optrædener har samlet kastet tre point af sig i første quarter. Hvis den tendens fortsætter, og Chiefs kan starte som sidst, så risikerer vi at stå uden spænding i opgøret. Det ligger dog ikke til Brady som minimum at holde det tæt i en Super Bowl, så det vil også være min forventning til denne kamp.

Begge hold har ting, der taler til deres fordel, men det er svært at komme uden om at Chiefs må påtage sig favoritværdigheden, trods skader, en coronasmittet frisør og en drukkørende positionscoach (og søn af Andy Reid). Med Mahomes på quarterback skal der bare meget til før Chiefs ikke er favoritter. Sådan har det også tit været med Brady, men mod Mahomes kommer selv han til kort, i hvert fald denne gang. Uagtet hvad man mener om Brady og de betingelser, der har hjulpet ham på vej gennem karrieren, vil man, når han engang stopper, se tilbage på en historisk succesfuld karriere. Patrick Mahomes er nok den aktive spiller i ligaen, der har bedst mulighed for at kunne komme til at matche den succes. At sikre sig sin anden Super Bowl-titel efter fire sæsoner i ligaen vil være et godt startpunkt – og at stå efter tre sæsoner som starter med først en MVP-titel og siden to Super Bowl-titler (og nok også Super Bowl-MVP-titler) vil jo ikke være helt skidt. Brady skal nok gøre hvad han kan for at forhindre det, og jeg tør bestemt ikke afskrive at Bucs kan gøre det. Men jeg tror næsten jeg tager fejl oftere når jeg går imod Mahomes end når jeg går med ham.

Og hvorfor ikke tage en sejr på samme resultat som sidst Brady og Mahomes stod overfor hinanden i slutspillet? Dengang i overtid. Denne gang? Vi får se.

Kansas City Chiefs 37 @ 31 Tampa Bay Buccaneers

 681 total views,  1 views today

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top