You are here
Home > Draft >

2020 DRAFT QUARTERBACKS – DA TANK FOR TUA BLEV TIL BOMB FOR BURROW

I morgen vil vi offentliggøre vores rangeringer til dette års draftklasse, med evalueringer af 265 prospects, der er i spil til at blive valgt torsdag- lørdag når årets draft løber af stablen. Som en lille optakt giver vi jer her et indblik i vores syn på hvordan de rankings tager sig ud på den vigtigste position i football. Vi har tidligere på måneden gennemgået vores offensive rankings, men der er sket lidt ændringer i den nedre del af quarterbackklassen siden.

Inden sæsonen gik i gang blev det af mange beskrevet som et ræs til bunden for særligt Miami Dolphins for at sikre sig University of Alabamas Tua Tagovailoa som fremtidens mand bag center. Men som sæsonen skred frem viste det sig både, at Dolphins åbenbart var for godt coachet til at tanke ordentligt, og at Tua måske slet ikke var den bedste QB i årets draft. Da samtidig Tua slog sin hofte af led i en kamp mod Mississippi State og måtte opereres, blev billedet af årets QB-klasse kun endnu mere tydeligt i toppen. “Tank for Tua” var blevet til “Bomb for Burrow” – og det er Cincinnati Bengals, der har serveretten med det første valg i draften. Og Dolphins? Baseret på de aktuelle meldinger var 2019 åbenbart “Hurt for Herbert”.

#1 JOE BURROW – LSU – GRADE: 1A – NFL COMPARISON: ANDREW LUCK

Godt nok er Joe Burrow ikke vores højestgradede spiller af alle (#6 overall), men der er ingen tvivl om, at han bør være – og er – den første spiller, der kan høre sit navn kaldt over en tvivlsom Skype-forbindelse på draftday. 23-årige Burrow kommer direkte fra den måske bedste college-sæson af en quarterback nogensinde, der udover at tælle 5671 yards og 60 touchdowns også endte med et National Championship og et Heisman Trophy til kaminhylden i hans nye hjem i Cincinnati, og det er nærmest umuligt at finde nævneværdige huller i hans spil.

Størrelsesmæssigt kan han sætte hak ved alle de nødvendige kasser. Han er på den rigtige side af 6’2 og vejer 221 lbs, og hvis nogen absolut skal brokke sig eller lave Donald Trump-jokes på bekostning af hans 9 tommer hænder, så har Burrow allerede svaret klar: “Considering retirement after I was informed the football will be slipping out of my tiny hands. Please keep me in your thoughts”. Burrow mistede håndtaget på bolden fire gange i 2019. Til sammenligning gled bolden ud af Jordan Loves 10,5 tommer hænder seks gange på ca. 50 færre dropbacks.

Burrow udviser en fuldstændig uforlignelig føling med positionen, selvom han vel med rette kan betegnes som et one-year wonder. Mod de bedste hold i hele NCAA har han vist evner til at skille forsvar ad, og blandt andet har han sat henholdsvis 5, 7, 4 og 3 TD på tavlen mod Clemson, Oklahoma, Georgia og Alabama uden at kaste et pick. Burrow spiller med en fantastisk ro og har fantastisk awareness og føling med at træde op i lommen for at købe sig selv tid. Mekanisk setter og re-setter han hele tiden fødderne for at være i den rigtige position til at kaste, hvilket maksimerer hans måske kun middelmådige armstyrke. Til gengæld forstår han virkelig at finde det rigtige værktøj frem til den rigtige lejlighed og hans touch, accuracy og ball placement er elite og den primære grund til hans store succes. Football IQ og pre-snaps reads virker til at sidde lige i skabet, og derudover har Burrow atletiske egenskaber nok til at købe sig tid eller forlade lommen, når lokummet brænder. Go ahead and do the right thing, Bengals.

#2 TUA TAGOVAILOA – ALABAMA – GRADE: 1B – NFL COMPARISON: DREW BREES/RUSSELL WILSON

Den næste på listen er selvfølgelig Tua med det borgerlige fornavn Tuanigamanuolepola. Udover at der ifølge Peter mangler apostroffer for at være rigtig fedt, så er det nok meget godt, at Tua er mere mundret. Mange havde som tidligere nævnt inden sæsonen forventet, at Tua ikke bare skulle være det bedste QB prospect i draften, men også det første valg overhovedet.

Kigger man lidt i historiebøgerne, så er Tua Tagovailoa det første rigtig stærke QB-prospect ud af powerhouset Alabama i Nick Saban-æraen. Han har derfor uden tvivl haft rigtig meget gavn af et fantastisk forsvar og et om muligt endnu bedre supporting cast på angrebet, der i de senere år har talt – og tæller – spillere som Josh Jacobs, Damien Harris, Irv Smith, Jerry Jeudy, Henry Ruggs, DeVonta Smith, Jaylen Waddle og NaJee Harris.

Det skal dog ikke tage noget fra Tua, der som QB besidder stort set alle de traits, man efterspørger for positionen. Han bevæger sig fantastisk i lommen, og selvom han ikke har en kanon monteret på venstre skulder (ja, han er venstrehåndet, og det er næsten det mest forstyrrende ved hans spil), så har han nok armstyrke og naturligt armtalent til at manipulere bolden rundt på alle niveauer af banen og skabe mulighed for, at hans receivers kan fortsætte med bolden i hænderne. Teknisk er han velfunderet og har et hurtigt delivery, rent fodarbejde og føling nok til at kunne justere og kaste fra forskellige platforme. Helt grundlæggende tager han gode beslutninger, scanner banen godt og kan skifte fra ét mål til et andet – noget som alle rigtig gode quarterbacks kan.

Selvfølgelig har det gjort livet lettere for ham, at han har været begunstiget af et supporting cast, der er frie på alle spil og som nærmest fra dag 1 ville være det bedste i NFL, og det er forventeligt, at han kommer til at levere flere fejl og forcere flere bolde i NFL, når hans primære read ikke lige er åbent. Derudover er han – som før nævnt – leftie, og det er forvirrende at se på. Det er ikke i sig selv noget negativt, men det gør ham alligevel til en slags outlier, og på samme måde er hans højde på 6’0 først for nyligt blevet et acceptabelt threshold for beslutningstagere i NFL. Dertil kommer hofteskaden, der blandt andet er af den type, der er kendt for at have sat en stopper for Bo Jacksons karriere, og selvom alle meldinger om hans genoptræning er positive, så er det noget, som NFL-hold bør være ekstremt opmærksomme på: Hvornår er en topvalgt QB sidst blevet valgt med en så slem skade i bagagen? Og så har det ikke engang været muligt at få ham ind i holdenes faciliteter til et lægetjek på grund af coronavirus-pandemien.

#3 JORDAN LOVE – UTAH – GRADE: 3A – NFL COMPARISON: DESHONE KIZER

Der er for os et pænt spring fra de to første quarterbacks i vores rankings til de næste to, der ifølge vores vurdering er et tier under de andre. Jordan Love har således en række spændende tools at arbejde med. Han er stor og høj, og selvom han er en anelse spinkel af bygning, så har han en stærk arm, der sikrer ham, at han kan angribe alle områder af banen. Til gengæld mangler han en del raffinement. Hans wind-up tager lidt for lang tid, og engang imellem har han problemer med at træde nok ind i sine kast, hvilket betyder, at han læner sig for meget op ad sin rene armstyrke. Det går ud over præcisionen ned ad banen, hvor receiverne må justere til boldene – eller i værste tilfælde overvurderer han sin egen arm og kaster interceptions på out-breaking ruter.

Super atletisk for sin størrelse og kan nemt forlænge spil både indenfor og udenfor lommen. Han improviserer godt og kan også selv løbe bolden. Han havde blandt andet syv rushing touchdowns i 2018, mens det ikke lykkedes ham at finde endzone som runner i 2019.

Jordan Love har ikke nødvendigvis været velsignet med så meget talent som hverken Joe Burrow eller Tua Tagovailoa – bestemt ikke faktisk. Hans receivers tabte en masse bolden, og det var tydeligt at se, at han ikke fandt sig lige så godt til rette i den nye HC Gary Andersens (nej, ikke ham dartspilleren) angreb, som han gjorde hos Matt Wells, hvor han satte sin hidtil bedste sæson med 32 TD, 6 INT og 8.6 YPA sammen. Love adskiller sig også fra Tua og Burrow ved ikke at have mødt nær samme modstand. Faktisk har Love kun mødt tre rangerede modstandere i hele hans college-karriere, og her er det blot blevet til 1 TD, 6 INT og 6.2 YPA – og netop mod Burrows LSU blev Love ekstremt påvirket af presset og spillede sin karrieres vel nok dårligste kamp.

På bundlinjen er Love det ultimative boom or bust-prospect på positionen, hvilket er meget godt illustreret på banen af hans villighed til at tage store chancer med bolden og udenfor banen med en anholdelse for marihuana-besiddelse sammen med flere holdkammerater i december sidste år.

#4 JUSTIN HERBERT – OREGON – GRADE: 3C – NFL COMPARISON: CARSON WENTZ

Forlydenderne om at Oregon’s Justin Herbert meget vel kunne gå i top-5 af årets draft efter blandt andet en stærk Senior Bowl-uge er taget til over de senere uger. Og selvom quarterbacks helt naturligt bliver presset op i draften på grund af den positionelle værdi, så vil det være et stort gamble at tage Justin Herbert så tidligt. Ikke fordi han er en dårlig spiller, men fordi han udadtil virker meget bedre, end han egentlig er. Lad os forklare…

På papiret ligner Justin Herbert den prototypiske NFL QB. Han er stor (6’6) og har en god vægt til at stå imod den hårdhændede behandling som NFL-forsvarsspillere utvivlsomt vil give ham (237 lbs), men bag det gemmer sig også en skadeshistorik med en masse småskader og skavanker. Når han dropper tilbage ser han fornuftig ud, afmåler sine skridt godt og ser generelt smooth ud. Når han bliver presset, begynder hans mechanics dog at krakelere en smule, og det betyder, at hans base ofte bliver for bred, og hans nederste halvdel låser, hvilket betyder, at han ofte kommer til at kaste fra sin bagfod. Det er selvfølgelig noget, man også ser gode QBs gøre fra tid til anden – bruge ren arm til at complete umulige kast mod pres og holde spil i live. Men for Herbert sker det desværre lidt for tit.

Samtidig er han ikke specielt komfortabel, hvis han første eller andet read er dækket op, og han blev godt hjulpet af en masse window-dressing hos Oregon – jet motions etc. – samt korte kast, screens og nemme reads. Det skal siges, at Herbert har en fantastisk arm, og han er heller ikke bange for at teste forsvar mellem kæderne eller dybt, men hans ball placement og evne til at kaste til et spot, hvor receiveren er et splitsekund senere, er ikke specielt udviklet. Herbert vil helst se receiveren, før han trykker på aftrækkeren, og dels er der ikke altid tid til det i NFL, og dels må hans receivers lidt for ofte arbejde for overhovedet at få hevet boldene ind.

Alligevel findes der helt sikkert et sted i ligaen, der kan give Herbert de optimale betingelser for at starte og få moderat succes. Et pistol/shotgun offense med en del vertikale ruter, der giver ham mulighed for at tage velvalgte skud ned ad banen, når den rigtige beskyttelse er tegnet op, vil passe ham perfekt. Samtidig har han størrelsen og mobiliteten til også at forlænge spil og skabe noget udenfor strukturen, hvilket langsomt er ved at blive den nye prototype hos mange hold. Det vil helt sikkert appellere til mange beslutningstagere. Statistisk forbedrede Herbert sig da også for hver sæson hos Oregon – men alligevel lykkedes det ham ikke at blive i snakken som den bedste QB i år.

#5 JACOB EASON – WASHINGTON – GRADE: 4A – NFL COMPARISON: MATTHEW STAFFORD

Jacob Eason fra Washington er endnu en stor, prototypisk QB. Han er næsten 2 meter og er virkelig godt bygget. Han har en kanon monteret på den højre arm, og han kan med nemhed lave alle kast i bogen. So far, so good.

Samtidig er det svært ikke at påskønne hans ekstremt aggressive omgang med bolden. Han elsker at presse bolden ned ad banen, og det er sjældent, at han nøjes med at kaste kort af fx en 3rd down markør. Selvom han virker frygtløs med bolden, så er han ikke skødesløs, men når han bliver presset, så begynder fejlene at snige sig ind i hans spil. Han er en smule langsom til at gå igennem progressions, og kan godt blive hængende lidt for lang tid ved hans primære mål, og selvom han slap afsted med det i college, så er det noget af det, der tradionelt set bliver straffet i NFL.

Men ser man på de rene fysiske egenskaber og hans måde at kaste bolden på, så er det nemt at se, hvorfor hold skulle blive forelskede i Eason, der er en tidligere 5-stjernet rekrut ud af high school. Faktisk startede han med at spille hos Georgia, hvor han spillede 12 kampe som freshman, før en knæskade gav Jake Fromm muligheden for at vinde starterjobbet. Bagefter skiftede Eason til Washington og sad ude hele 2018, inden han altså var tilbage som starter i 2019.

Derfor lader det også til, at Eason simpelthen godt kan bruge noget mere tid på træningsbanen, hvor han kan arbejde på sit fodarbejde, sine evner til at læse forsvar, lære en playbook at kende og få styr på de små nuancer, der gør hele forskellen på at være en god passer og en god NFL-QB. Hvis ikke han kommer i lære det rigtige sted, så vil hans mangel på konsistens formentlig altid være en hæmsko for at indfri hans potentiale, men hvis alting pludselig begynder at klikke, så er der ikke grænser for, hvad hans fysiske talent rækker til. I sidste ende er det dog nok mest sandsynligt, at han bliver en spiller med store udfald – gode og dårlige.

#6 JAKE FROMM – GEORGIA – GRADE: 4A – NFL COMPARISON: AARON MURRAY/KIRK COUSINS

Har vi ikke lige nævnt Jake Fromm som netop manden, der slog Jacob Eason af pinden hos Georgia? Og hvorfor han er han så ikke bedre rangeret her? Det er et godt spørgsmål – og i virkeligheden et spørgsmål om stilarter, fysisk upside og lyst til at tage chancer.

For mens Eason er et ordentligt skur med en kanon af en arm, så er Fromm ikke den hverken største eller stærkeste QB i årets klasse (6’2, 220). Til gengæld har han vist, at han har evnerne til på fremragende vis at orkestrere Georgias pro-style offense, og han har umiddelbart spilintelligens nok til at fortsætte den måde at spille på i NFL. Til forskel fra Eason så har Fromm ikke nogen specielt god naturlig armstyrke, og han har problemer med at manipulere og presse bolden rundt på banen. Det betyder, at han er ekstremt dedikeret til teknik, fundamentals og timing, og det bliver han nødt til at fortsætte med for at vinde i NFL.

Hans præcision er til gengæld fremragende – især indenfor 10-15 yards – men når han bliver presset til at lave noget ekstraordinært, så kan man se, at det bliver besværligt for ham at presse bolden mod sidelinjen eller ind i tæt opdækning. Til gengæld er han typen, der allerede inden et snap kan single det rigtige matchup ud eller ved, hvor han skal gå hen, hvis forsvaret tager hans første read væk. Utrolig klog spiller, der forstår komplekse rutekombinationer og ved, at bolden bevæger sig hurtigere end spillerne – han tør (modsat flere andre i klassen) godt kaste til et åbent område på banen, allerede før receiverne har vendt sig ud af deres break.

Samtidig er Fromm god til ikke at sætte bolden på spil, og mange vil måske sige, at han tager den konservative tilgang på en del spil. Faktisk ser det ud til, at han ikke kan lide at lave fejl. Det kan man selvfølgelig se som både noget positivt og negativt, men han er ikke nogen god atlet og har problemer med at skabe noget udenfor strukturen, og det betyder i praksis, at han hellere vil tage et sack eller kaste bolden væk end at tage en chance i tæt opdækning. På den måde er det både godt og skidt at kende sine egne begrænsninger – for en begrænsning… det er det.

Alt i alt behøver Jake Fromm nok en rigtig god struktur for at trives, da han hverken har specielt meget upside som passer eller atlet. Derfor vil han passe bedst ind i et West Coast offense, hvor han kan vinde pre-snap, læne sig op ad et løbespil, kaste med timing, skabe YAC og passe på bolden, mens et forhåbentlig godt forsvar giver ham bolden tilbage. Det lyder ret meget som Kirk Cousins, Jimmy Garroppolo eller tidligere Georgia QB Aaron Murray. En troværdig og stabil gamemanager i den rigtige situation.

#7 JALEN HURTS – OKLAHOMA – GRADE: 4A – NFL COMPARISON: DAK PRESCOTT/KYLER MURRAY

Først var der Baker Mayfield. 1st overall. Så var der Kyler Murray. 1st overall. Og selvom det næppe bliver til et Oklahoma-hattrick i denne omgang med Jalen Hurts, så er Hurts en af de mest spændende evalueringer på positionen i år – især med den nylige succes hos mobile quarterbacks som Lamar Jackson og Kyler Murray.

Hurts skiftede inden sæsonen fra Alabama (og backup-pladsen bag Tua) til Oklahoma for at udfylde hullet efter Kyler Murray. På samme måde blev angrebet derfor også skræddersyet efter Hurts’ evner som dual threat, men ligesom med Kyler Murray var det med kastet som den primære mulighed på stort set alle spil. Det er tydeligt, at Jalen Hurts (6’1, 220 lbs) også er en super god atlet (95.6 percentil SPARQ), men han er ikke lige så hurtig eller eksplosiv som hverken Lamar Jackson eller Kyler Murray – og han er umiddelbart heller ikke lige så god til at kaste bolden som de to, hvilket også reflekteres i hans grade.

Alligevel viser han ret gode takter som rendyrket QB. Han er hurtig på fødderne til at træde tilbage i lommen, og hans mechanics er solide med et hurtigt delivery og mulighed for at justere sin arm i forskellige vinkler for at justere til flydende passing lanes. Engang imellem kan han godt komme til at stå lidt flad-fodet på toppen af sit drop, og her skal han blive bedre til at holde fødderne kørende og hele tiden have muligheden for at arbejde sig stille og roligt op i lommen. Til gengæld udviser Hurts en god evne til at fungere både indenfor og udenfor strukturen i et system, og han viser også på film, at han godt kan scanne banen og konstatere, at der ikke er nogle åbne muligheder ned ad banen, før han trækker bolden til sig og løber eller tager sin checkdown mulighed. Kaster mere med touch end velocity, og det kan betyde, at boldene engang imellem sejler lidt for ham. Til gengæld er han fantatisk på play-action og RPO-koncepter, hvor han i sidste øjeblik kan trække bolden til sig og udnytte, at linebackers har ladet sig suge op til linjen.

Samtidig er Hurts en trussel på jorden, og selvom han ikke er lige så elektrisk som hverken Lamar Jackson eller Kyler Murray, så er han hurtig og dygtig nok med bolden i hænderne til, at forsvaret skal have styr på ham på alle spil – og muligvis bliver nødt til at dedikere en spy til at holde øje med ham. De fleste hold vil formentlig se ham som en back-up lige nu, men det skal ikke udelukkes, at et hold jagter den nye Lamar Jackson og tager chancen på Jalen Hurts. Det ville næsten være synd for Hurts at skulle leve op til den målsætning, men som tidligere Heisman-runner up er det måske svært at holde nede.

#8 ANTHONY GORDON – WASHINGTON STATE – GRADE: 5B – NFL COMPARISON: GRAHAM HARRELL/GARDNER MINSHEW

Den sidste, vi kommer til at gå i dybden med i denne omgang, er Anthony Gordon fra Washington State. Ligesom hans tidligere holdkammerat Gardner Minshew er Gordon ikke den største op positionen(6’2, 205 lbs), men til gengæld er hans produktion i 2019 ganske øjenåbnende i sig selv.

Det er ikke jordens største overraskelse, at det er nemt at finde succes i Mike Leach’s Air Raid-offense, men på 689 kast producerede Gordon hele 5579 yards, 48 touchdowns og 16 interceptions, mens han completede 71,6 procent af sine kast.

Ligesom Minshew spiller Gordon med en god indstilling og selvtillid, og han manøvrer fantastisk rundt i lommen. Han har god præcision på korte og mellemlange ruter, og han er en god nok atlet til at samle første downs op med benene, når spillet bryder ned. Det er ikke altid lige teknisk raffineret at se hans footwork, og der skal arbejdes en del på hans base, når han kaster – alt for ofte stopper han med at bevæge fødderne i lommen – og det skal fikses, selvom han har en god fornemmelse for pres.

Han er ikke blevet bedt om at foretage en masse komplicerede reads og beslutninger, og hans stats er til dels boostet af korte completions og masser af kast, der er gået for ekstra yards efter, at bolden er blevet grebet. Den dybe bold er derfor heller ikke hans stærkeste kort, men når han kommer ind i en rytme, og begynder at mærke den selvtillid, der omgiver ham, så kan han levere og næsten udvikle en slags gunslinger-mentalitet, som er fantastisk underholdende at se på.

Selvom Gordon er underholdende, så er der stadig nogle ting, der holder ham tilbage som et færdigpoleret QB-prospect, og det skyldes blandt andet, at han ikke har ret meget erfaring. Til gengæld fylder han 24 år inden sæsonstart i NFL, og på alle andre positioner havde man måske været en smule bekymret over det, men på QB betyder det ikke helt lige så meget. Derfor er Anthony Gordon også et interessant prospect, som en del NFL-coaches formentlig gerne vil have ind på holdet og forsøge at maksimere.

Læs mere om spillerne i vores DRAFT RANKINGS. Udover de nævnte spillere har vi også gradet følgende:

#9 JAMES MORGAN – FLORIDA INTERNATIONAL – 5C – MASON RUDOLPH

#10 TYLER HUNTLEY – UTAH – 6A – VERNON ADAMS

#11 STEVEN MONTEZ – COLORADO – 7A – JOSH ALLEN / JOHN SKELTON

#12 SHEA PATTERSON – MICHIGAN – 7B – TRACE MCSORLEY

#13 JAKE LUTON – OREGON STATE – 7C – DAVIS WEBB

#14 BRIAN LEWERKE – MICHIGAN STATE – UDFA – CHRISTIAN HACKENBERG

 641 total views,  1 views today

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top