You are here
Home > NFL >

HUDDLE UP-TAKT, 2019 – SUPER BOWL LIV

Super Bowl LIV – kl. 00.30:
Kansas City Chiefs vs. San Francisco 49ers (3+)
For 11. gang danner Miami rammen om en Super Bowl når den 54. udgave løber af stablen natten til mandag. 15 år efter Eagles’ 21-24-nederlag til Patriots, er Andy Reid atter én sejr fra at få sin første Super Bowl-ring som head coach – på den anden sidelinje står Kyle Shanahan, som dengang for 15 år siden var i gang med sin første sæson i ligaen, som offensive quality control coach hos Buccaneers.

Shanahans Niners-mandskab åbnede sæsonen skræmmende stærkt – ikke mindst i kraft af en dominerende defensiv – og mens gassen gik lidt af ballonen i anden halvsæson, og føringen i divisionen undervejs blev formøblet, fik de gjort nok til at trække det længste strå i både division og konference og sikre sig hjemmebanefordel gennem slutspillet. Hér har de fundet tilbage til det overlegne spil, og hverken Vikings eller Packers kom i nærheden af at levere overraskelsen mod et 49ers-hold, der har kunnet løbe solen sort.

Chiefs’ vej til Super Bowl har været knapt så overbevisende, men Patrick Mahomes og co. virker til gengæld til at have ramt formen på det rigtige tidspunkt og går kampen i møde med otte sejre på stribe i bagagen. Forsvaret kæmpede i starten af sæsonen, og efter en stærk første måned ramte angrebet også en periode hvor det var knapt så dominerende som vi har været vant til at kende det. En Patrick Mahomes-skade, der kostede ham to kampe, gav yderligere udfordringer, men efter friugen i slutningen af november, er spillet blevet sat bedre sammen. Forsvaret fandt sig selv og især over den seneste måned har Mahomes også så småt lignet MVP-udgaven fra 2018-sæsonen.

Trods på papiret relativt klare sejre i slutspillet har Chiefs kæmpet med at starte ordentligt ud – mod Texans kom de ned med 0-24, inden angrebet satte 41 ubesvarede point på tavlen, og mod Titans var de nede med både 0-10 og 7-17, inden 28 ubesvarede point sikrede en afgørende føring. De to kampe understreger hvorfor Chiefs aldrig skal dømmes ude med Mahomes under center – noget vi også så i flere kampe i sidste sæson – men giver samtidig også anledning til bekymring omkring deres måde at starte kampe på. Med deres forsvar og evne til at kontrollere klokken, er 49ers bestemt ikke et mandskab Chiefs har lyst til at give en føring på flere scoringer tidligt.

49ers’ defensive front er uhyre stærk, og der er generelt ikke mange svagheder på et forsvar, der på næsten alle væsentlige parametre har hørt til blandt ligaens bedste i denne sæson. Chiefs’ offensive linje kan få sin sag for uanset stillingen i kampen, men er de tvunget til at kaste, så Niners for alvor kan slippe pass rushet løs, kan der komme endnu mere pres på Mahomes. Er der én nævneværdig svaghed hos Niners, er det deres evne til at forsvare tight ends – en ganske naturlig konsekvens af det defensive system de spiller – og Chiefs har i Travis Kelce én af ligaens bedste på positionen, som er klar til at drage fordel af det. Chiefs-offensiven er fyldt med hurtige spillere, og hvad end det er Tyreek Hill, Mecole Hardman, Sammy Watkins eller en fjerde spiller er der pres på Niners-forsvaret for at følge med.

På den anden side af bolden er der dog også en del fart at tage hensyn til, om end det primært er i holdets backfield den er at finde. Raheem Mostert har ført an i størstedelen af 49ers’ seneste kampe, og var ustoppelig mod Packers, hvor han samlede 220 yards og fire touchdowns sammen på 29 carries. Også Tevin Coleman og Matt Breida har pæn fart i stængerne, og i et offensivt scheme, der i dén grad er bygget op omkring et effektivt løbeangreb, får Chiefs ganske givet sin sag for. Chiefs har kæmpet med at stoppe løbet henover det meste af sæsonen, og så længe de ikke stikker af på angrebet, har 49ers med sit løbeangreb muligheden for at kontrollere klokken og minimere antallet af chancer for Mahomes til at sætte point på tavlen. Kasteangrebet med Jimmy Garoppolo har ikke gjort meget væsen af sig i slutspillet – Garoppolo er blot droppet tilbage for at kaste 30 gange i to kampe, herunder sølle ni gange mod Packers (6 completions, 2 incompletions, 1 sack) – men det betyder ikke at 49ers ikke har mulighed for at gøre væsen af sig i den del af spillet. Garoppolo har god præcision ned ad banen og eksekverer Shanahans scheme på glimrende vis, så længe han kan få lov at spille indenfor strukturen – der er masser af store spil at finde i kasteangrebet, men bryder spillet ned, er Garoppolo knapt så god til at levere varen; her er Mahomes omvendt også uhyre dygtig. Ligesom Chiefs har 49ers en fremragende tight end i George Kittle, og mens han har været begrænset til blot samlet seks targets i de to slutspilskampe, bør han være klar til en større rolle, hvis 49ers vælger at gå mere kasteorienteret til værks (hvilket bestemt ikke vil chokere mig). Emmanuel Sanders, Deebo Samuel og Kendrick Bourne er yderligere nogle spillere der kan gøre en forskel i kastespillet.

Begge forsvar har nogle store profiler, der kan gå ud og få afgørende indflydelse på kampen. Hos Chiefs er Chris Jones sin skade kvit, mens Tyrann Mathieu i den bageste enhed har været fremragende i denne sæson. Også cornerback Charvarius Ward har leveret en flot sæson, mens Frank Clark med seks sacks i de seneste fire kampe (efter seks i de første fjorten) har ramt formen på det rigtige tidspunkt. For 49ers er det næsten hurtigere at remse spillere op, der ikke har leveret en fremragende sæson, men hele den defensive front med Nick Bosa, Arik Armstead, DeForest Buckner og Dee Ford har været særdeles velspillende. Fred Warner har leveret flot spil i linebackerkæden, mens især Richard Sherman har formået at skille sig ud i den bageste enhed.

På papiret ligner det glimrende matchup, hvis vi skal gøre os forhåbninger om en tæt kamp – det er to af ligaens bedste offensive schemers og play-callers, men samtidig også to vidt forskellige tilgange til offensiv football. Dertil kommer et fremragende matchup mellem et af ligaens bedste angreb og bedste forsvar, når Chiefs har bolden. Det er et forsvar, der bestemt er klædt på til at kunne begrænse Chiefs-offensiven, som vi tidligere har set Colts og Chargers gøre det.

Ligesom Andy Reid gik glip af en Super Bowl-ring i et opgør mod Patriots, gjorde Shanahan det samme for tre år siden, da hans Falcons-angreb som bekendt gik i stå ved 28-3. Shanahan har ganske givet lært noget af den kamp, og vi har også set ham holde foden på gassen som Niners-head coach – har han set Chiefs’ Texans-kamp, vil Niners ganske givet vide at der ikke skal holdes igen før kampen vitterligt er afgjort. Det ligger heller ikke i Chiefs’ og Andy Reids DNA at holde igen, og det kan betyde at hvis det ene hold for alvor rammer dagen, mens det andet har det svært, så kan vi ende med at få en gedigen storsejr til det ene mandskab.

Så galt hverken håber eller tror jeg det går. Det bør blive relativt tæt, og mens det ikke nødvendigvis bliver en kamp, der skal afgøres i sidste sekund, så tænker jeg vi får en kamp hvor ingen af holdene kan dømmes ude. Jeg har Chiefs som favoritter, og mens en Niners-sejr ingenlunde vil chokere mig, så mener jeg Chiefs har fordelen på de fleste væsentlige parametre, og jeg kan godt se for mig at de vil være i nogenlunde kontrol med kampen, uden decideret at stikke af. Jeg har hele tiden haft fornemmelse for Chiefs, og den fastholder jeg også i mit bud.

Kansas City Chiefs 31 vs. 24 San Francisco 49ers

 1,478 total views,  2 views today

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top