You are here
Home > College

2020 NFL DRAFT: 60 TO WATCH – PASS CATCHERS

Vi er nået til tredje del i vores draftfokuserede optakt til årets collegesæson. Over ti dage retter vi blikket mod en gruppe af spillere på de forskellige positioner, som du med fordel kan holde ekstra øje med, når sæsonen starter.

Med en hel sæson at spille før spillerne skal vælges, kan mange nå at komme ud af ingenting, mens etablerede top prospects kan falde igennem, og derfor undlader vi at gå med rangeringer af spillerne, men har i stedet udvalgt 60 spillere, der kan gå i draften næste år. Sandsynligheden taler dog for, at flere af dem fravælger muligheden og først søger mod NFL i 2021.

Der er potentielle topvalg imellem, men denne gennemgang handler ikke kun om de bedste spillere – det handler om spillere, hvis spil henover den kommende sæson er værd at følge med i.

I dagens gennemgang kigger vi på pass catchers – wide receivers og tight ends. Tight end-positionen er henover dette årti blevet en mere integreret del af kasteangrebet end nogensinde før, og i årets draft blev T.J. Hockenson til højest valgte tight end i 13 år, og fjerde valgt i top 10 i dette årtusinde, da Lions samlede ham op med valg nummer 8. For wide receivers er valg i top 10 til gengæld ingen nyhed – i dette årti blev elleve receivers valgt indenfor de første ti valg, startende med A.J. Green og Julio Jones i 2011.

I midten af årtiet blev vi forkælet med nogle stærke wide receiver-årgange, anført af den uhyggelige 2014-klasse (Odell Beckham, Mike Evans, Brandin Cooks, Davante Adams m.fl.), og mens 2020-årgangen ikke nødvendigvis vil kunne matche den klasse, er det på papiret en særdeles spændende gruppe af receivers, der kan finde vej til NFL i det nye årtis første draft. På tight end ser det knapt så spændende ud, men det betyder ikke at der ikke er noget at komme efter.

Læs med nedenfor og bliv lidt klogere på hvilke receivers og tight ends vi mener er værd at holde øje med over de kommende måneder. Og mener du selv at der er en pass catcher, som vi ikke kommer omkring hér, som er værd at holde øje med, så smid endelig en kommentar om hvem og hvorfor – og der er uden tvivl flere at holde øje med, men når hele gennemgangen skal begrænses til 60 spillere, må nogle navne sies fra.

Tidligere positionsgennemgange:
Quarterback
Running backs

WIDE RECEIVERS:
Tylan Wallace, Oklahoma State
Class: Jr
Size: 6’0, 185 lbs
Født: 13. maj 1999

Produktion har sjældent været et issue for Oklahoma States angreb. Mere eller mindre årligt er de at finde i top 10 over de angreb i ligaen med flest passing yards. Sidste år var ingen undtagelse, da holdet, på trods af at have mistet quarterback Mason Rudolph og receivers James Washington og Marcell Ateman, rangerede som nummer ti i college football målt på yards gennem luften. Det var et tilbageskridt i forhold til 2017, men Tylan Wallace – der havde blot syv catches som freshman – leverede et sophomore-breakout med 86 catches, 1491 yards og 12 touchdowns.

Selvom der har været god produktion fra angrebet, har det været småt med a succes i NFL for Oklahoma States offensive spillere. Blandt receivers afventer vi stadig, hvad James Washington (valgt i anden runde sidste år) bliver til, mens det tidligere førsterundevalg Justin Blackmon aldrig fik det hele til at gå op i en højere enhed (også påvirket af problemer udenfor banen). Til gengæld fik Dez Bryant vist sig flot frem for Cowboys, men selv ved ham kan man stille spørgmålstegn ved, om han fik det meste ud af sit talent.

Wallace snittede flotte 17,3 yards pr. catch i sidste sæson og førte FBS med hele 23 contested catches – og det er jo ikke ligefrem fordi hans størrelse umiddelbart indikerer, at han vil dominere på dén front – og kan han fortsætte med at vise, at han magter både at slå modstandere dybt og i contested situationer, vil han gøre det markant lettere for NFLs beslutningstagere at bruge et tidligt valg på ham.

Med usikkerhed på quarterbackpositionen efter Taylor Cornelius afsluttede sin tid hos Oklahoma State ovenpå den forgangne sæson – det bliver en redshirt freshman Spencer Sanders eller Hawaii-transfer senior Dru Brown, der skal fordele boldene – er betingelserne ikke perfekte for Wallace, men det kan komme til at være en fordel for ham i evalueringsprocessen, hvis han alligevel formår at bygge på sit spil og levere fremragende produktion.

Laviska Shenault Jr., Colorado
Class: Jr
Size: 6’2, 220 lbs
Født: 5. oktober 1998

Laviska Shenault er kun junior, og kan altså tage endnu et år i college efter denne sæson, men alt peger i retning af at han vil slutte sig til 2020-draftklassen. Han har selv åbent talt om at gå i draften, og hvis han gør det, vil klassen blive én atletisk freak rigere. Shenault fandt vej til The Athletics Bruce Feldmans årlige oversigt over de største atletiske freaks i college football – han rangerede som nummer 27 på listen – og han taler selv om at løbe 40-yard dashen omkring, og måske under, 4,40. Ifølge SI har en agent udtalt, at Shenault vil være den stærkeste receiver i NFL så snart han rammer ligaen.

Shenault var begrænset i 2018-sæsonen af en tåskade, men fik i ni kampe alligevel samlet 86 catches, 1011 yards og 6 touchdowns sammen, og føjede yderligere fem rushing touchdowns til på 17 carries i en rolle som wildcat-running back. Hvis han kan holde sig skadesfri i 2019, bør han levere uhyggelig stærk produktion.

Efter eget udsagn forsøger Shenault at forme sit spil efter spillere som Julio Jones, Larry Fitzgerald og Antonio Brown, og vil bruge en del af 2019 på at udvide sit rutetræ. Kan han holde sig fri af skader og føje bedre ruter til sit repertoire, er der ikke meget tilbage at ønske for NFLs beslutningstagere – Shenault kan allerede bruge sin fysik, både som pass catcher, med bolden i hænderne, og som blokeringsspiller.

Hvem der bliver den første receiver af brættet er langt fra givet på forhånd, men Shenault er helt klart med i kampen, og med den rette udvikling henover den kommende sæson, vil han være svær at komme udenom, og han kan meget vel ende som et top 10-valg.

Jerry Jeudy, Alabama
Class: Jr
Size: 6’1, 192 lbs
Født: 24. april 1999

Hvis der er en spiller, der er konsensus-etter i denne receiverklasse, så er det Jerry Jeudy. Alabama har en fin historik på positionen i NFL og kan Jeudy gå i fodsporene på de seneste tre førsterundevalgte receivers fra universitetet, Calvin Ridley, Amari Cooper og Julio Jones, ser det allerede lovende ud.

Jeudy mangler måske lidt styrke, men ellers er der ikke mange huller i hans spil. Han er uhyre poleret, en glimrende tekniker med stærke ruteløb, gode hænder og fremragende football.IQ – og han har vist at han også kan producere efter en sophomore-sæson med 68 catches, 1315 yards (19,3 yards pr. catch) og 14 touchdowns.

Nogle har allerede meldt ham ud som det bedste receiverprospect siden A.J. Green og Julio Jones i 2011-draften – men han har ikke prototypestørrelsen, som Green og Jones, men som spillere som Antonio Brown og Odell Beckham Jr. har vist, er det ikke påkrævet for at kunne være blandt ligaens bedste på positionen.

Efter at have vundet Biletnikoff-prisen i 2018 – college footballs bedste receiver – har Jeudy i dén grad fået etableret sig, og med et muligt topvalg i draften til at kaste bolde til sig, et stærkt hold omkring sig, og (med al sandsynlighed) playoffkampe i vente, er der masser af grunde til at holde øje med Jeudy og Alabama, og han vil få masser af muligheder for at vise sig frem, forudsat han kan holde sig fri af skader.

Henry Ruggs III, Alabama
Class: Jr
Size: 6’0, 190 lbs
Født: 24. januar 1999

Jerry Jeudy trækker overskrifterne i Alabamas receiverkorps, men han er ikke den eneste Alabama-receiver, der meget vel kan være at finde i et NFL-angreb i 2020-sæsonen. Henry Ruggs er ikke ligeså poleret som Jeudy, men han har fart som få – skulle have været timet til 4,25 på 40 yards – og betragtes angiveligt som én af de mest konkurrencemindede spillere hos Crimson Tide.

Ruggs var et 5-stjernet recruit, der valgte at blive i hjemstaten, og mens han kun greb 46 bolde i 14 kampe sidste år, omsatte han hele 11 af de catches til touchdown. Mens det er på sin fart, Ruggs gør sig bemærket, kan han også lave de svære catches.

Mens Jeudy er poleret og på mange måder teknisk NFL-klar, har Ruggs en del arbejde foran sig for at få finjusteret de små nuancer af sit spil, men kan han få forbedret disse dele af sit spil, vil han være et uhyggeligt bekendtskab for et NFL-forsvar.

Kan han vise tekniske forbedringer henover 2019-sæsonen vil Ruggs kunne bringe sig i spil til et valg i første runde, selv i en stærkt besat receiverklasse, og hans udvikling er absolut værd at holde øje med i år. Med den rette NFL-coaching kan han sågar snildt vise sig at ende som en bedre spiller i NFL end i college.

Tee Higgins, Clemson
Class: Jr
Size: 6’4, 205 lbs
Født: 18. januar 1999

Vi kommer ikke udenom de forsvarende collegemestre i denne gennemgang. Med Trevor Lawrence under center, er der uhyggelig upside i Clemsons kasteangreb, og det er først og fremmest Tee Higgins, der bør nyde godt af dette. Efter oprindeligt at have committed til Tennessee (i hans hjemstat) for at spille basketball, ændrede Higgins i sidste ende mening, og valgte football hos Clemson.

Sophomore-sæsonen bød på et flot breakout med 59 catches, 936 yards og 12 touchdowns, og med en quarterback, der kun bør blive bedre, er der potentiale for exceptionel produktion for den store receiver i år.

Med sine 205 lbs er Higgins noget let for sin størrelse, og da der allerede sås lidt tvivl om hans fart, kan det give lidt udfordringer, hvis han får taget vægt på, og mister noget fart undervejs. Men Higgins vinder på sin størrelse, og hans catch radius og evne til at hoppe op efter bolde, skiller ham ud fra mængden.

Skal Higgins være et meget tidligt valg, skal han dog finjustere flere ting i sit spil – ikke mindst detaljerne i sine ruteløb og evnen til at tracke bolden ned ad banen. Forbedringer på disse parametre vil også kunne hjælpe ham, selv hvis han skulle miste lidt fart. Fra et draftsynspunkt handler 2019-sæsonen for Higgins om at vise, at han kan være et stabilt våben for sin quarterback – og det forudsætter, at han kan mere end at vinde når bolden er i luften. I en så stærk receiverklasse, som 2020-årgangen ser ud til at blive, er det små detaljer, der kan gøre forskellen, og det er værd at se, om Higgins kan vise de forbedringer, der gør, at han kan etablere sig som et af de absolutte topnavne i gruppen.

CeeDee Lamb, Oklahoma
Class: Jr
Size: 6’2, 191 lbs
Født: 8. april 1999

Mens de hidtil nævnte receivers kun for alvor har præsteret i én sæson, går CeeDee Lamb sin junior-sæson i møde med to produktive sæsoner i bagagen. Efter 46 catches for 807 yards og 7 touchdowns som freshman fulgte Lamb op med 65 grebne bolde, 1158 yards og 11 touchdowns sidste år.

Han sluttede sæsonen af med en dominerende præstation i 34-45-nederlaget til Alabama i Orange Bowl, hvor Oklahoma efter en mareridtsstart kom bagud 0-28, men fik kæmpet sig tilbage, uden dog at komme tættere på end 11 point. Lamb noterede sig for otte catches (næstflest i sine to sæsoner som en Sooner) for 109 yards og et touchdown. Den kamp kom ugen efter, at han havde grebet for karrierehøjeste 167 yards mod Texas – både Alabama og Texas havde været ude efter Lamb, da han blev recruited, men han fravalgte altså bl,a, universitetet fra hjemstaten Texas, for i stedet at spille for deres ærkerivaler.

Lamb har i sine første to sæsoner grebet bolde fra back-to-back topvalg i draften (og back-to-back Heisman-vindere), Baker Mayfield og Kyler Murray, og vil i år have Alabama-transfer Jalen Hurts som quarterback.

Flere draftniks har peget på Lamb som værende indehaver af college footballs bedste sæt af hænder, og han har også vist sig uhyre farlig med bolden i hænderne – han skaffede hele 483 yards after catch i 2018, og med Hurts på quarterback, kan der meget vel komme endnu flere korte kast, der kan lade Lamb udnytte sine evner i den del af spillet.

Med Marquise Browns éntre i NFL, er Lamb nu uomtvisteligt førstereceiver for Oklahoma, og med mere stabilitet i sine ruter vil han kunne hjælpe sig selv meget i forsøget på at skille sig ud i denne klasse – han har både mentaliteten, hænderne og de atletiske evner til at kunne blive et højt valg.

Collin Johnson, Texas
Class: Sr
Size: 6’6, 220 lbs
Født: 23. september 1997

Den første – og eneste – senior på receiverpositionen i denne oversigt, og umiddelbart også topnavnet blandt seniors på positionen. Med sine 6’6 er Collin Johnson svær at overse på banen for Longhorns, og han bruger sin størrelse godt i contested situationer.

Johnson har endnu til gode at krydse 1000 yards i en sæson, men han var blot 15 yards fra det sidste år, hvor han også endelig fik gang i touchdownscoringen – efter blot fem touchdowns på 82 catches i sine første to sæsoner, nåede han end zone syv gange på 68 catches som junior.

Selvom mængden af touchdowns ikke nødvendigvis står mål med de andre spillere på denne liste, har Johnson vist sig effektiv som chain mover – ifølge PFF gik 47 af hans catches for første down eller touchdown, mens han også var uhyre effektiv på contested catches (som man dog også må forvente med hans størrelse). Quarterback Sam Ehlinger er en gunslinger, og det vil give Johnson gode chancer for at lave spil nede ad banen. Produktionen fra Lil’Jordan Humphrey (86 catches, 1176 yards, 9 touchdowns) skal erstattes, og her er Johnson first man up.

Kan Johnson holde sig skadesfri, har han alle muligheder for at cementere sin plads som årgangens topnavn blandt seniors – og en mulighed for at vise sig frem ved Senior Bowl – og mens det langt fra er givet at han ender som et førsterundevalg, er han absolut værd at holde øje med.

TIGHT ENDS:
Albert Okwuegbunam, Missouri
Class: RS Jr
Size: 6’5, 255 lbs
Født: 25. april 1998

I en årgang uden en Iowa-tight end, som et oplagt top prospect, må vi kigge andetsteds for at finde interessante spillere. Missouri har fået flere tight ends draftet i nyere tid, men Martin Rucker, Chase Coffman og Michael Egnew (ét fjerde- og og to tredjerundevalg mellem 2008 og 2012) har ikke just været succesfulde. Albert Okwuegbunam kan sikre det første draftvalg på positionen for universitetet siden Egnew, og det er ikke utænkeligt at han også vil blive den blot anden på positionen for Missouri, der bliver valgt før tredje runde (Hall of Famer Kellen Winslow var et førsterundevalg i 1979).

Okwuegbunam er dog langt fra et komplet prospect, men hans styrke ligger i den vigtigste del af spillet – som pass catcher. Han har størrelse og atletiske evner til at gå op og hive bolde ned, og der er praktisk talt ikke en bold, der bare er kastet i en rimelig omegn af ham, som han ikke kan gribe. Han har fysikken og kombinationen af længde og springkraft til at slå en forsvarsspiller i enhver given situation.

Ligeså imponerende hans catch radius er, ligeså uinspirerende er han dog som blocker – som pass blocker er det næppe et stort issue, da hans evner som pass catcher bør sikre at han typisk løber ruter, men han vil kunne blive udstillet som run blocker, hvis ikke han udvikler den del af sit spil og en NFL-trænerstab ikke får bragt ham i fordelagtige positioner.

Produktionen har været forrygende i to sæsoner, og han har samlet 17 touchdowns sammen over blot 18 kampe – 11 i ni kampe som redshirt freshman og 7 i ni kampe sidste år. Okwuegbunam missede den sidste måned af 2018-sæsonen med en skulderskade, der også begrænsede ham i løbet af foråret, og foruden lidt spørgsmålstegn omkring hans durability, er stabiliteten også noget der er værd at holde øje med. En god del af hans produktion er kommet i klumper – han maltrakterede Memphis’ forsvar sidste år for 159 yards og tre touchdowns på seks catches, men når 34% af ens yards og 50% af ens touchdowns over ni kampe falder i én kamp, åbner det for lidt spørgsmålstegn omkring hvorvidt han kan præstere det uge ind og uge ud.

Der er masser at være vild med ved Okwuegbunam – hans upside som red zone-våben er tydelig – og der er næsten ligeså meget at holde øje med i 2019-sæsonen. Kan han holde sig skadesfri, blive mere stabil, og måske forbedre sig lidt som blocker, kan han i hvert fald meget vel blive den første tight end af brættet i 2020-draften.

Jared Pinkney, Vanderbilt
Class: Sr
Size: 6’4, 260 lbs
Født: 21. august 1997

Mens receiverklassen bugner med underclassmen i toppen, er der i højere grad plads til seniors i toppen af tight end-årgangen. Pinkney ligner for nuværende den bedste senior – og måske den bedste tight end i hele klassen – og han har de atletiske evner, produktionen og gode nok evner som in-line blocker til at kunne skille sig ud.

2020-tight end-klassen skiller sig umiddelbart ikke positivt ud når det handler om blokeringsspillere, og Pinkney er bestemt ikke en blocker i samme klasse som fx T.J. Hockenson var det i årets draft. Mindre kan dog gøre det, og han har potentiale til at udvikle den del af sit spil.

Skal man vælges højt som tight end, er det dog som pass catcher man skal gøre sig bemærket, og Pinkney leverede en fornem junior-sæson med 50 catches for 774 yards og syv touchdowns – hhv. tredjeflest, flest og næstflest blandt FBS-tight ends, der spiller i college i år – så han har fået bevist sig i den del af spillet.

Quarterback Kyle Shurmur er væk, og det er nu Mo Hasan, der skal fordele boldene i Vanderbilts angreb, og spørgsmålet er om han kan finde Pinkney ligeså kontinuerligt som Shurmur var i stand til. Pinkney vil ganske givet – med forbehold for en skade – få muligheden for at vise sig frem ved Senior Bowl, så selv hvis ikke produktionen i år, kan matche den fra sidste år, vil han få chancen for at overbevise NFLs beslutningstagere. Han vil dog gøre det meget lettere, hvis han leverer endnu en stærk sæson – og kan han udvikle sig som blokeringsspiller, vil et højt valg kun blive dét mere sandsynligt.

Brycen Hopkins, Purdue
Class: RS Sr
Size: 6’5, 245 lbs
Født: 27. marts 1997

Over 13 sæsoner for Houston Oilers/Tennessee Oilers/Tennessee Titans startede 1993-førsterundevalget Brad Hopkins 188 kampe på tackle. I 2020 kan hans søn så få chancen for at starte i NFL.

Brycen Hopkins har vist støt stigende produktion – catches og yards er steget år for år, om end han er gået fra 4, over 3, til 2 touchdowns i sine tre sæsoner – og havde i 2018-sæsonen 34 catches for 583 yards. Mens det har været så som så med scoringerne (om end de fire touchdowns som redshirt freshman kom i blot seks kampe), har han snittet hele 16,2 yards pr. catch, hvilket vidner om hans big play-ability. Ifølge PFF førte han alle Big 10-tight ends i yards pr. route run sidste år med 1,96, og kan han fastholde den produktion med flere muligheder, vil han kunne levere en fremragende sidste sæson, inden han søger mod NFL.

Hopkins har spændende atletiske evner, og er blevet brugt overalt på banen. Han bevæger sig flydende ned ad banen og kan potentielt løbe sub-4,60 til Combine. For nu har han primært bevist sig på de mellemdybe og dybe ruter, men kan han udvikle sine evner som ruteløber og også bevise sig på de kortere ruter, vil han absolut være værd at holde øje med, og han er om ikke andet en spiller, der kan se sin draft stock stige når vi har været forbi Scouting Combine i det nye år.

244 total views, 1 views today

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top