You are here
Home > College >

2020 NFL DRAFT: 60 TO WATCH – QUARTERBACKS

NFL har taget hul på preseason, men vi er endnu tre uger fra starten på den regulære sæson. Til gengæld nærmer collegesæsonen sig med endnu hastigere skridt, og hver dag frem mod sæsonstart – lørdag den 24. – vil vi påbegynde optakten til sæsonen; eller rettere, til 2020-udgaven af NFLs draft.

Med en hel sæson at spille før spillerne skal vælges, kan mange nå at komme ud af ingenting, mens etablerede top prospects kan falde igennem, og derfor undlader vi at gå med rangeringer af spillerne, men har i stedet udvalgt 60 spillere, der kan gå i draften næste år. Sandsynligheden taler dog for, at flere af dem fravælger muligheden og først søger mod NFL i 2021.

Der er potentielle topvalg imellem, men denne gennemgang handler ikke kun om de bedste spillere – det handler om spillere, hvis spil henover den kommende sæson er værd at følge med i.

Vi starter på quarterback. Historikken taler for at topvalget i næste års draft vil blive en quarterback – siden Peyton Manning i 1998 stoppede en stime på fire drafts i træk hvor topvalget ikke var en quarterback, er blot seks spillere blevet taget med nummer 1, uden at have været en quarterback. To år i træk – Baker Mayfield og Kyler Murray – har det været en Oklahoma-quarterback, der også vandt Heisman Trophy.

Og der absolut quarterback-prospects i 2020-draften, som ligner potentielle topvalg. Læs om dem nedenfor og bliv lidt klogere på quarterback-klassen. Og mener du selv at der er en quarterback, som vi ikke kommer omkring hér, som er værd at holde øje med, så smid endelig en kommentar om hvem og hvorfor – og der er uden tvivl flere at holde øje med, men når hele gennemgangen skal begrænses til 60 spillere, må nogle navne sies fra.

Tua Tagovailoa, Alabama
Class: Jr
Size: 6’1, 218 lbs
Født: 2. marts 1998

Intet college har haft samme succes over de seneste mange år, som Alabama, og intet college har i årtiet, der går på hæld, fået så mange spillere valgt i første runde af draften som Alabama. Nick Saban og hans stab har i 10’erne alene fået valgt spillere i første runde i samtlige positionsgrupper, med én undtagelse: Quarterback. Meget tyder på at det nye årti kommer til at bryde den stime, og kan Tagovailoa leve op til hypen, vil han også kunne bryde den kedelige tendens der har været i NFL for Alabama-quarterbacks i nyere tid – at A.J. McCarron formentlig er den mest succesfulde spiller på positionen siger alt om hvor skidt det har stået til.

Det er en smule forunderligt, at et college, der kontinuerligt har sendt top-tier talent ind i ligaen på praktisk talt alle positioner, ikke har formået at gøre det på den vigtigste, men Tagovailoa kan altså blive spilleren, der gør en ende på dette.

Tuanigamanuolepola (som han retteligt hedder til fornavn) Tagovailoa agerede backup i sin Freshman-sæson, men overtog i kampen om det nationale mesterskab jobbet fra en ineffektiv Jalen Hurts efter pausen, og var med til at føre holdet tilbage fra 0-13 til en 26-23-overtidssejr over Georgia (og blev kåret som offensive MVP). I sin første sæson som starter sidste år blev det til en fornem 43:6 TD:INT-ratio for den venstrehåndede quarterback, men måtte se sig overstrålet i kampen om det nationale mesterskab, hvor Clemson og Trevor Lawrence pryglede Alabama med 44-16.

Tagovailoas størrelse arbejder lidt imod ham, og historien siger, at colleges om noget er en tand for gavmilde i deres størrelsesangivelser. Men den vedvarende succes for Drew Brees og Russell Wilson har banet vejen for de ”små” quarterbacks, og efter Kyler Murray blev taget med topvalget i år, ser det ikke ud til at være noget der i sig selv vil komme til at koste.

Erfaring og succes på den store scene var ikke nok for A.J. McCarron til at gå højt, men det vil i hvert fald være én af de bokse der kan vinges af i for Tagovailoa, og hans skill-set passer fint til dagens NFL, så forudsat han ikke falder helt igennem eller bliver skadet i den kommende sæson, er det svært ikke at se ham gå i første runde.

Justin Herbert, Oregon
Class: Sr
Size: 6’6, 233 lbs
Født: 10. marts 1998

I 2011 fravalgte Andrew Luck NFL-draften for at tage én sidste sæson i college – i 2019 gjorde Justin Herbert det samme. Ikke at Herbert er et ligeså godt prospect som Luck, men han var af mange udset som 2019-draftens bedste quarterback, hvis han havde valgt at declare. Nu blev det i stedet Kyler Murray, der blev taget som nummer 1, og Herbert skal henover sin Senior-sæson hos Oregon overbevise NFLs beslutningstagere om at det er ham, og ikke Tagovailoa eller en helt tredje spiller, der skal vælges med topvalget.

At tage en sidste sæson i college kan i sidste ende vise sig fornuftigt for Herbert, der fysisk har alt, hvad selv de mest old-school beslutningstagere vil savle over – størrelse og en stærk arm. Han kombinerer det med god mobilitet, men 2018-sæsonen var meget op og ned for ham, og hans completionprocent droppede fra 67,5 i 2017 til blot 59,4 sidste år.

Herbert er omgivet af en stærk gruppe af spillere – vi vil komme omkring yderligere nogle Oregon-spillere i denne gennemgang – og har betingelserne på plads til at lave et bounce back og skille sig ud fra feltet, og forudsat han holder sig skadesfri, vil der være kampe i vente mod tilpas mange kvalitetsmodstandere til at han kan bevise sit værd.

At vende tilbage til college når man er udset som et topvalg i draften er risikabelt og for hver Andrew Luck, der ender med at gå i toppen igen året efter, er der en Matt Barkley (endda fra samme draftklasse), der ender med at falde igennem, og hvis ikke Herbert får rettet op på sit spil i år, skal hans spil finpudses nok til at han kan blive valgt højt på trods af sine stats – som Daniel Jones blev det i årets draft.

Der er stillet lidt spørgsmålstegn ved om Herbert har de ønskede lederevner, men kan han få sammensat sit spil i 2019, og krydre det med nogle stærke præstationer mod nogle af de bedste modstandere, er der så meget upside at han kan presse forhåndsfavoritten Tagovailoa i kampen om at blive 2019-NFL-sæsonens dårligste holds næste quarteback.

Jake Fromm, Georgia
Class: Jr
Size:  6’2, 220 lbs
Født: 30. juli 1998

Ligesom Alabama har Georgia sendt mange dygtige spillere ind i NFL over de senere år – mindst ét førsterundevalg i fire af de seneste fem drafts, herunder tre i 2018 – men kæmpet med at få det helt store talent skippet afsted på quarterback. Matthew Stafford er den ene mærkbare undtagelse, men siden Quincy Carter blev valgt af Cowboys i anden runde af 2001-draften, er han også den eneste af de blot fire quarterbacks, der er blevet drafted, som har formået at se spilletid. Aaron Murray i 2014 er den seneste Georgia-playcaller.

Nu er det så Jake Fromms tur til at prøve at ændre på den kedelige trend, og mens det ikke er givet at han tager springet til NFL efter den kommende sæson – han skulle elske at være hos Georgia, så det er absolut muligt at han vender tilbage til sin senior-sæson – ligner han, velvidende at meget kan ændre sig henover én sæson, for nuværende den tredjebedste quarterback i 2020-klassen.

Fromm har mistet tre pass catchers til NFL – receivers Riley Ridley, Mecole Hardman og Terry Godwin, samt tight end Isaac Nauta – og mens der har været recruitet godt og andre står andre klar til at tage over, er det ikke givet at de kan udfylde skoene fra deres forgængere, så der er pres på Fromm for at præstere. Hidtil har han dog vist sig i stand til det og siden han overtog fra en skadet Jacob Eason (mere om ham om lidt) i den første kamp af 2017-sæsonen, har Fromm gjort pæne fremskridt. Armstyrken er ikke hans varemærke, men der er nok af den, og han kombinerer det med god præcision, evnen til at læse et forsvar og ramme den åbne receiver. I begge sine sæsoner har han snittet fine 9,0 yards pr. attempt, og fra 2017 til 2018 blev det til seks flere touchdowns og én færre interception, så hans sophomore-sæson sluttede med en 30:6 TD:INT-ratio.

Georgia har pæn succes med Fromm under center. I 2017 nåede de det nationale mesterskab, hvor det blev til et 23-26-overtidsnederlag til Tua Tagovailoa og Alabama, og sidste år var de femteseedet inden SEC Championship Game mod selvsamme Alabama. En sejr kunne have hjulpet dem ind i top 4 og en kamp i collegeslutspillet – det blev til et 28-35-nederlag efter at have været foran 28-14. Det blev siden fulgt op af et 21-28-nederlag i Sugar Bowl til Texas.

Alabama og Clemson er forhåndsfavoritterne til at vinde det nationale mesterskab i år, men Georgia er i den efterfølgende gruppe, og det har Jake Fromm en ikke uvæsentlig andel i. SEC er stærk og det bliver svært at komme forbi Alabama, men både i 2017 og 2018 har Fromm og co. været tæt på, så måske i år bliver året, og skulle det ske vil Fromms draft stock nok kun pege i én retning.

Jacob Eason, Washington
Class: Jr
Size: 6’6, 228 lbs
Født: 17. november 1997

Eason måtte vige pladsen for Fromm hos Georgia, men efter at have siddet ude i 2018-sæsonen efter at været transferred til Washington, er han nu klar til at forsøge at bevise sit værd.

Washington har sagt farvel Jake Browning, der gik undrafted i årets draft og siden signede med Minnesota Vikings, og Eason var umiddelbart udset til at overtage jobbet, men han har ikke fået det foræret, og han skal vise at han kan slå redshirt sophomore Jake Haener, som angiveligt kender det offensive system bedre. Hvis ikke Eason kan vinde jobbet, vil hans chancer for at blive valgt i draften, være ret små, men kan han sikre sig jobbet, er der spændende upside, og kombinationen af størrelse og armstyrke vil være lokkende for mange.

Det er ikke meget Eason har bevist hidtil – 6,6 yards pr. attempt og en 16:8 TD:INT-ratio som freshman hos Georgia er ikke prangende – men kan han få sit spil til at gå op i en højere enhed i år, er der førsterundepotentiale i ham, og det gør ham til en quarterback, der i dén grad er værd at holde øje med – forudsat han vinder starterjobbet.

Washington vandt PAC-12-mesterskabet i den forgangne sæson, og Eason har betingelserne for at kunne hjælpe holdet til at genvinde det. Hans supporting cast – både blandt pass catchers og på den offensive linje – returnerer mange startere fra sidste år, og kan han glide ind i starterrollen og levere varen, er der muligheder for såvel holdet som Easons chancer som et draft prospect. Men hvor står han efter ikke at have forsøgt et kast siden den sjette kamp i 2017-sæsonen hos Georgia – og blot syv kast i alt i den sæson? Han er en total projektion, men det gør det bare dét mere spændende at holde øje med hvad han præsterer i år.

Feleipe Franks, Florida
Class: RS Jr
Size: 6’6, 240 lbs
Født: 22. december 1997

Efter en tvivlsom første sæson som starter som redshirt sophomore i 2017 – 9 touchdowns, 8 interceptions og 6,3 yards pr. attempt – hvor Florida blot gik 4-7, oppede Feleipe Franks sit spil i sidste sæson på trods af ny head coach, et svært kampprogram og en tvivlsom gruppe af våben. 24 touchdowns mod 6 interceptions og solide 7,6 yards pr. attempt blev det til for Franks, der føjede syv touchdowns til på jorden.

Mens Franks op til sæsonen sidste år skulle bevise at han var spilleren, der skulle satses på, går han ind til denne sæson som den klare starter, og kan han påtage sig en lederrolle og bygge på sit spil, skal det ikke afvises at Florida kan byde Georgia op til dans i toppen af SEC East.

Franks blev valgt af Boston Red Sox i junis MLB Amateur Draft, men har ikke spillet baseball siden 2015, og mens han ikke har afvist at han engang i fremtiden kunne finde på at prøve baseball, er der tale om en noget anden situation end den Kyler Murray stod i, som valg nummer ni overall – og for nuværende er Franks indstillet på at han vil fokusere på football i år.

Størrelsen og de atletiske evner er indbydende, og Franks har nogle talentfulde spillere omkring sig, og selv plads til at udvikle sig yderligere. Kan han vise forbedringer teknisk og vise mere stabilitet i sit spil, kan han absolut vise sig et draftvalg værd – også selvom det ikke nødvendigvis bliver et af de helt tidlige. Og Florida, der sluttede sidste sæson af med at prygle Michigan 41-15 i Peach Bowl, er som hold bestemt også værd at holde øje med i år, selvom de er i en stærk konference og har mistet nogle stærke spillere til NFL – ikke mindst på forsvaret.

K.J. Costello, Stanford
Class: RS Jr
Size: 6’5, 215 lbs
Født: 7. juni 1997

Tre gange i Super Bowl-æraen har Stanford fået en quarterback valgt med topvalget i en draft – Jim Plunkett, John Elway og Andrew Luck – og mens K.J. Costello næppe kommer til at gå til tops i denne quarterbackårgang, vil han ganske givet kunne vinde mange fans blandt NFLs beslutningstagere.

Med en stærk forståelse for football og en god arbejdsmoral, kan Costello måske overkomme nogle af de mangler han ellers har som prospect (spørg bare Daniel Jones hvor langt man kan komme på dét), og mens Costello har mulighed for at spille både i år og næste år, forventer head coach David Shaw at han vil søge mod NFL efter denne kommende sæson.

Teknisk lader Costello endnu noget tilbage at ønske, hans spil og evner i lommen skal poleres, men han har alle de nødvendige værktøjer for at kunne begå sig i NFL på den lange bane, og kan han gøre det godt i draftprocessen – og der vil hans personlighed og spilforståelse ganske givet hjælpe ham – kan han gå tidligere end ventet.

NFL har så småt åbnet sig op for de mere moderne quarterbacks, men Costellos Pro Style-erfaring vil også vinde ham nogle fans blandt beslutningstagere, og han har størrelse, armstyrke og præcision.

416 total views, 1 views today

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top