You are here
Home > NFL >

PODBLOG #1 – PLAYOFFS, DEFILIPPO, MCKENZIE MM.

Til tider kommer det virkelige liv i vejen, og det har desværre været tilfældet i denne uge, hvorfor tiden ikke har tilladt os at optage podcast. Men… i mangel af podcast nummer 151, tager vi en podblog nummer 1, med et kig på nogle af de emner, der ellers ville have været relevante at tage op i ugens podcast.

Vidtåben kamp om slutspilspladserne
Mens de seneste runder har givet os endelig afklaring omkring slutspilsskæbnen for nogle hold – Chiefs er sikret slutspil i AFC, mens Rams og Saints har sikret sig sejren i deres respektive divisioner – er der fortsat stor usikkerhed omkring både wild cards og, ikke mindst, seedninger.

Divisionerne er i det store hele afgjort: Patriots, Texans, Cowboys og Bears er alle mindst to sejre foran nærmeste konkurrent med blot tre runder tilbage, og kan clinche divisionen i denne weekend; Chiefs kan det samme med en sejr over Chargers, og selv med et nederlag torsdag, skal Chiefs smide yderligere for ikke at vinde divisionen, uagtet at de vil have samme record (de har tiebreakerfordel hvis de begge ender 13-3, i kraft af flere sejre indenfor divisionen).

I AFC North er der stadig spænding efter Søren Brun Chris Boswell brændte to field goals mod Raiders. Steelers holder en føring på blot en halv kamp til Ravens, og med Patriots og Saints på programmet i de kommende to uger inden sæsonfinalen hjemme mod Bengals, er der absolut risiko for at den aktuelle stime af nederlag øges fra tre til fem. Ravens har et besøg hos Chargers klemt inde mellem hjemmekampe mod Bucs og Browns, og mens der ikke er nogle gimmes imellem, vil de være favoritter i begge hjemmekampe. To Ravens-sejre og to Steelers-nederlag vil sende divisionen til Baltimore – og formentlig helt koste Steelers en plads i slutspillet.

Blandt (de formodede) divisionsvindere, skal kampen formentlig stå om andenseedningen i AFC (Patriots vs. Texans – Patriots har tiebreakerfordel i tilfælde af identisk record), førsteseedningen i NFC (Saints vs. Rams – Saints har tiebreakerfordel) og tredjeseedningen i NFC (Bears vs. Cowboys – Bears er én kamp foran, men skulle de ende med samme record skal vi lidt ned for at finde en afgørelse; intet indbyrdes møde, de vil stå lige i konferencen, og kan meget vel stå med en identisk 4-1-record mod fælles modstandere).

Det helt store slag skal dog stå om de fire wild cards. I AFC har Chargers så godt som sikret sig et wild card – tre sejre foran de hold, der aktuelt kæmper om et wild card – og kan altså kun smide det med tre nederlag. Det virker ikke realistisk, så lad os se bort fra Chargers i denne diskussion – og lad os formode at de tager femteseedningen, velvidende at hvis de skulle gå forbi Chiefs, vil de med al sandsynlighed tage førsteseedningen i konferencen.

Selvom Broncos’ nederlag til 49ers i søndags ”kun” betyder at de er én sejr bag de øvrige kandidater, vil det formentlig betyde at de misser slutspillet i år. Dolphins, Colts og Titans kæmper med Ravens/Steelers (hvem end der ikke vinder AFC North) om sjetteseedningen. Ravens har aktuelt pladsen, men kan et af de andre hold rydde bordet, kan det være nok – og mulighederne er der, om end intet er givet. Alle holdene har mindst én svær kamp på programmet (Ravens har Chargers i næste uge, Colts møder Cowboys Dolphins gæster Vikings i denne uge, mens Titans lukker sæsonen hos Colts (Andrew Luck er ubesejret mod Titans)).

Jeg vil ikke gøre mig klog på hvem der tager pladsen, men blot konstatere at det er uhyggeligt tæt, og med risiko for at jeg undervurderer Dolphins og til dels Titans, tror jeg Ravens og Colts er de to hold, der har bedst mulighed for at lave ballade hvis de når slutspillet. Ravens viste i lange stræk mod Chiefs at de fortjener en plads i slutspillet, og de kan give hvem som helst problemer med et stærkt forsvar og et godt løbeangreb. Colts’ forsvar er svært at blive klogt på, men når angrebet rammer topniveauet er det skræmmende stærkt.

AFC-slutspillet har i årevis været lidt en ørkenvandring, hvor meget på forhånd har været givet – Patriots i AFC-finalen, og sikkert også Super Bowl, og kun få hold, der reelt har set ud til at kunne skabe ballade – men i denne sæson kan det blive det på forhånd mest åbne slutspil vi har fået i lang tid. Og skal man være lidt fræk, kan man håbe at formsvage Steelers smider divisionen, så vi får både Ravens og Colts med.

Er det tæt i AFC, er det intet imod NFC. For en måned siden lignede Panthers en selvskreven slutspilsdeltager, der pressede Saints i toppen af NFC South og som minimum ville tage et wild card. Fem nederlag senere er de 6-7 og er aktuelt udenfor slutspillet.

Seahawks på 8-5 har taget teten og skal formentlig tabe resten af sine kampe for ikke at komme med, og femteseedningen bør de også kunne sikre sig – med 49ers og Cardinals på programmet i de sidste tre uger, vil det være en gedigen overraskelse hvis ikke de sikrer sig femteseedningen.

Men hvad så med sjetteseedningen? Vikings på 6-6-1 sidder aktuelt på pladsen, men har tabt tre af de seneste fire og fyret sin offensive koordinator (more on that later), mens quarterbackudfordrede Eagles (Wentz i risiko for at ryge på IR), Redskins (på nippet til at starte sin fjerde quarterback i fem kampe), ligger med formsvage Panthers på 6-7. Og hvad med Packers? Efter sejren over Falcons er de på 5-7-1 blot én sejr efter Vikings, som dog har tiebreakerfordel og altså i praksis er to sejre foran.

Eagles – altså formentlig med Nick Foles på quarterback – har to svære kampe i vente hos Rams og hjemme mod Texans, mens Redskins efter fire nederlag på stribe og med Josh Johnson som startende quarterback skal op mod Jaguars’ og Titans’ forsvar i de kommende to kampe. Vikings har hjemmekampe mod to hold, der kæmper for en slutspilsplads/-seedning, i form af Dolphins (denne uge) og Bears (Week 17), mens Panthers mangler tre divisionsopgør, hvoraf to er mod Saints.

Hvor AFCs sluspil ligner noget hvor alle kan slå alle, ligner kampen om NFCs tredjeseedning en kamp om at undgå Seahawks og i stedet ramme et hold, der har kæmpet med at nå .500 (og måske end ikke når det). Intet skal afvises i slutspillet, men der vil næppe være nogen større favorit i Wild Card Weekend end NFCs tredjeseedede mandskab.

Catch you on the Flip side – forventningsafstemning trumfer talent
John DeFilippo – et af de hotteste navne blandt NFL-assistenter i den forgangne offseason – er blevet fyret som offensiv koordiator hos Minnesota Vikings. Den 40-årige træner, der som QB-coach for Eagles, fik en god del af æren for Carson Wentz’ fine spil i sidste sæson, inden sin skade – og for Super Bowl-MVP Nick Foles’ spil efter at have overtaget. Efter 13 kampe som koordinator under Mike Zimmer var det slut. Samlet 17 point i de seneste to kampe, hos Patriots og Seahawks, blev afslutningen for ham efter en sæson, der ellers startede lovende.

Men hvad gik galt? Hvorfor røg ’Flip’ ud? Svaret kan på sin vis findes ved at kigge på modstanderen i mandagens nederlag. Seattle Seahawks hyrede inden sæsonen Brian Schottenheimer som offensiv koordinator, og mens guderne skal vide at vi ikke har den store fidus til ham, har trænerstaben hos Seahawks formået at gøre hvad trænerstaben hos Vikings ikke gjorde: Forventningsafstemme.

Det er på mange fronter let at drage sammenligninger mellem Seahawks og Vikings, og ét af stederne er på head coach. Pete Carroll og Mike Zimmer er begge old school-coaches, der tror på at løbe bolden tidligt og ofte, og virker til hellere at ville se deres forsvar lave et stop end lade angrebet tage en chance for at afgøre en kamp. De offensive strateger har erfaret at for at få et angreb, der trives og kan lave de store spil, er man nødt til at tage nogle chancer, og de lever med en turnover i ny og næ, fordi de ved at det er prisen at betale for at få et eksplosivt angreb. Men det er ikke holdningen hos Carroll og Zimmer.

Men mens Seahawks med ansættelsen af Schottenheimer fandt en offensiv koordinator, der kunne eksekvere præcis den usexede offensiv, som Carroll gerne ville finde, fandt Zimmer en koordinator, der ikke var klar til at skulle bindes på hænder og fødder på den måde. Ikke at DeFilippo ikke prøvede, men han formåede ikke at omstille sig til Zimmers filosofi. Ansvaret ligger hos dem begge – DeFilippo må og skal være dygtig nok til at gøre det, men Zimmer stod for ansættelsen og burde have erfaret at det ikke var det rette fit. At parterne skilles er formentlig det bedste for dem begge, men det highlighter udfordringen. Jeg vil til enhver tid vælge Flip over Brian Schottenheimer, hvis jeg skal finde en koordinator til mit angreb – og jeg tror det også vil være holdningen de fleste steder i ligaen – men det rette fit, den rette synergi, mellem (defensivt minded) head coach og offensiv play-caller, er vigtigere, så længe play-calleren ikke er helt talentløs.

At der har været kurrer på tråden mellem Zimmer og Flip har været tydeligt på det seneste – Zimmer, umiddelbart mere passiv-aggressiv end nogensinde før, har hængt sin koordinator ud ved flere lejligheder. Zimmer virker generelt presset i øjeblikket – efter deltagelsen i NFC-finalen sidste år, var forventningerne store i år, og signings af Kirk Cousins og Sheldon Richardson gjorde ikke noget for at mindske dem. Nu kæmper holdet for overhovedet at nå slutspillet. Jeg har været vild med Zimmer i årevis og drømte hede drømme om ham som Colts-head coach, da Jim Caldwell skulle erstattes i 2012 – enter: Chuck Pagano – og jeg vil fortsat ikke så tvivl om hans evner til at sætte et kompetent forsvar på banen. At han har fået skabt et stærkt fundament hos Vikings, kan man heller ikke stille spørgsmålstegn ved. Spørgsmålet er dog om tiden er ved at rinde ud for ham? Køber spillerne stadig 100% ind på det budskab han sælger? Det er muligt, om end spillet på banen bare ikke afspejler det.

Farvel til Reggie McKenzie
Vi vidste det ville ske. Det har kun været et spørgsmål om tid, men i denne uge blev det så officielt: Reggie McKenzie er færdig som general manager for Oakland Raiders, der nu helt og holdent ligger i hænderne på Jon Gruden.

McKenzie, der overtog som general manager i 2012 efter ejer Al Davis’ død, og fik vendt bøtten for et hold Al Davis næsten havde kørt i graven med håbløse draftvalg og endnu mere håbløse kontrakter. Et sandt caphelvede, fravær af draftvalg pga. tåbelige trades, gjorde det til et omfattende projekt for McKenzie, der dog fik opbygget et kompetent mandskab, der i 2016 med en 12-4-record nåede slutspillet for første gang siden slutspilsnederlag (til Jon Grudens Bucs) i 2002-sæsonen. En skuffende sæson sidste år kostede Jack Del Rio head coach-jobbet, og Jon Gruden kom ind, som de facto enehersker.

Gruden vil ganske givet få hyret en erstatning for McKenzie, men tag ikke fejl: Det er Gruden, der er shot-caller. Og efter at have tradet Khalil Mack og Amari Cooper væk for førsterundevalg, står holdet med tre valg i første runde (at Bears og Cowboys så formentlig går i slutspillet, betyder altså at draftvalgene ligger i 20’erne (måske endda i 30’erne)).

Det er en make-or-break draft for Grudens projekt, og mens McKenzie har haft flere misfires – se fx 2013-draften med D.J. Hayden og Menelik Watson i de første to runder – ville jeg være mere tryg ved at lægge draften i hænderne på ham end på Gruden.

Stick a fork in ’em – they’re doooone!
Vi har henover den sidste måneds tid løbende sagt et mentalt – og verbalt – ”farvel og tak” til flere mandskaber, i vores forsøg på at forudsige NFLs tolv slutspilshold. Det 18. hold i rækken skulle vi tage afsked med i denne uges podcast, men nu må det altså blive hér det sker.

For at opsummere har vi allerede stukket gaflen i følgende hold:
AFC: Bills, Jets, Browns, Jaguars, Broncos, Raiders, Dolphins og Bengals
NFC: Giants, Lions, Buccaneers, Cardinals, 49ers, Falcons, Eagles, Packers og Redskins

De første seks hold nævnt ved hver konference var dem vi dømte ude forud for Week 11 – vi tog Packers af grillen og satte gaflen i dem forud for Week 12, efterfulgt af Bengals inden Week 13 og Redskins inden seneste runde.

Vi mangler nu to hold fra AFC og ét fra NFC.
De fire hold, der fører NFCs divisioner og Seahawks vil jeg selvsagt ikke dømme ude, og dermed står det i NFC mellem Vikings og Panthers

I AFC står valget umiddelbart mellem Colts, Titans, Ravens og Steelers (Chiefs, Chargers, Texans og Patriots er selvsagt ikke i scope).

Kampen i AFC er for tæt for mig, og hvis jeg skulle vælge, ville jeg gå med Titans, der er uhyre ustabile – men et besøg hos Giants og en hjemmekamp mod Redskins inden Colts kommer på besøg i Week 17, er på forhånd så tilpas overkommelige, at jeg ikke tør dømme dem ude. Colts kan tabe på søndag til Cowboys og komme under ekstra pres; hvis Ravens går forbi Steelers i denne uge, kan Steelers måske komme i betragtning i næste uge. Men Titans er så ustabile, at jeg ikke vil afvise at de taber hos Giants, selvom jeg tvivler på at jeg kommer til at spå det til at ske – men de er 1-6 på udebane (enlig sejr var over Cowboys?!). Jeg tør simpelthen ikke spå noget om AFC for nuværende – så jeg går til NFC.

Panthers eller Vikings? Vikings er en halv sejr foran, de har ikke tabt fem på stribe og har ikke to kampe mod Saints i vente i de sidste tre runder og en quarterback med en skadet skulder. Jeg kan ikke greje hvor jeg har Vikings, men jeg har meget svært ved at se Panthers få vendt formen, både med det spil de leverer og det kampprogram de har, så Panthers it is.

Dermed er NFCs slutspil nu låst fast i denne øvelse: Saints, Rams, Bears, Cowboys, Seahawks og Vikings

Week 15:
Til slut et hurtigt kig på de kampe i den kommende runde med størst slutspilsrelevans – optakt til kampene følger som vanligt med optakt til TNF torsdag og optakt til de øvrige kampe på lørdag

Thursday Night Football: Los Angeles Chargers @ Kansas City Chiefs
Kampen om AFC West; Chiefs kan sikre sig AFC West-titlen og bringe sig indenfor én sejr af førsteseedningen i AFC med en sejr; Chargers er med en sejr sikret et wild card og vil stå lige med Chiefs i toppen af divisionen med to kampe tilbage – Chiefs dog med tiebreakerfordel, hvis begge hold vinder de sidste kampe.

Lørdag
Lørdagen byder på to kampe, men mens der er hold der spiller om slutspilsplads/-seedning i både Texans @ Jets (kl. 22.30) og Browns @ Broncos (kl. 2.20), vil jeg kun fokusere på de kampe med begge hold i (realistisk) spil til slutspil

Søndag kl. 19: Miami Dolphins @ Minnesota Vikings
To hold i kamp om et wild card i hver sin konference. Ryan Tannehill er meldt tvivlsom for Dolphins, men ventes at spille – men på mindre end 100%? – mens vi får afklaret om fyringen af John DeFilippo har givet noget ro hos Vikings.

Søndag kl. 19: Dallas Cowboys @ Indianapolis Colts
Cowboys sikrer sig NFC East-titlen med en sejr i Indianapolis, og holder liv i håbet om tredjeseedningen. Colts er en del af den hårde kamp om AFCs sjetteseedning, og vil med en sejr holde liv i det spæde håb om at vinde AFC South (ikke mndst hvis Texans mod forventning skulle have tabt hos Jets lørdag). Det vil samtidig give os et godt indblik i begge hold – Cowboys vist glimrende forsvarsspil mod Saints i forrige uge, og står nu over for endnu et stærkt angreb; og hvad kan Colts mod et godt forsvar efter at have fået æg mod Jaguars i forrige runde? Cowboys har også vist fremskridt på angrebet på det seneste, og bliver en hård opgave for Colts’ defensiv, der også har trendet i den rigtige retning på det seneste.

Søndag kl. 22.25: New England Patriots @ Pittsburgh Steelers
Patriots kan vinde AFC East for tiende gang på stribe og booke sin plads i slutspillet med en sejr hos Steelers, og samtidig holde fast i den aktuelle andenseedning. Steelers er efter tre nederlag på stribe desperate efter at få vendt bøtten, og har Ravens i søndagens tidlige vindue slået Buccaneers, vil Steelers skulle vinde for at tage førstepladsen i AFC North tilbage. Men kan Steelers få brudt forbandelsen mod Patriots, som de har tabt til i fem kampe på stribe. Tom Brady er 11-2 mod Steelers, og ligesom Steelers virker til at have det mentale overtag mod Bengals, virker de til i dén grad at mangle det mod Patriots. De var marginaler fra at bryde forbandelsen i mødet i sidste sæson, men ak, Jesse James…

Søndag kl. 2.20: Philadelphia Eagles @ Los Angeles Rams
Da kampprogrammet blev lagt, så dette noget mere attraktivt ud end det gør nu, men mens det ikke er den kamp om en potentiel hjemmebanefordel i slutspillet, som det måske var udset som på forhånd, er det to hold, der begge har masser på spil. Eagles kæmper for en slutspilsplads – nu uden Carson Wentz – mens Rams efter nederlaget til Bears, har mistet førsteseedningen i konferencen, og skal bruge et Saints-nederlag for at genvinde den. Der er ikke plads til et nederlag hér, hvis den skal tilbageerobres.

Mandag kl. 2.15: New Orleans Saints @ Carolina Panthers
Det er nu eller aldrig for Panthers. Skal de i slutspillet, er dette kampen hvor de skal tilbage på sporet. En hjemmekamp mod Saints er ikke let, men skal Panthers i slutspillet, kræver det formentlig minimum to sejre i de sidste tre runder, og det bør være lettere at finde en sejr mod Saints på hjemmebane end i New Orleans i Week 17 (med forbehold for at Saints kan have clinchet en seedning til den tid). Saints er i samme både som Rams – der er ikke plads til nederlag. Saints har tiebreakerfordelen, men smider de en kamp, vil Rams ganske givet stå klar til at tage førsteseedningen. At det er et opgør mod en desperat divisionsrival gør den her kamp lidt mere tricky end den på papiret ser ud.

 651 total views,  1 views today

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top