You are here
Home > Blogs >

Make Football Violent Again – Et kritisk kig på den nye ”Use of Helmet” Rule

Andrew Sendejo med et budskab: Make Football Violent Again (via @24tanner on Twitter)

NFL’s konkurrence-komité kalder det den væsentligste regelændring i år, og det er nok desværre en underdrivelse. Hvis antallet af flag for forseelsen i preseason er nogen indikation, så kommer den nye ”Use of Helmet Rule” til at afgøre kampe.

Lad det være sagt med det samme. Som det allerførste og med to tykke, fede streger under. Jeg går hundrede procent ind for at øge NFL-spillernes sikkerhed. Der kan slet ikke være nogen tvivl om, at ligaen bør gøre alt, hvad der overhovedet er teknisk og praktisk muligt for at sænke antallet af hovedskader.

Når det så er sagt, så tror jeg, at vi har nået punktet, hvor den søgen efter ekstra sikkerhed er gået et halvt skridt for vidt. Den berømte dråbe, der får bægeret til at flyde over. The straw that broke the camel’s bag. Reglen, der gjorde det umuligt at spille football, som vi kender det.

Således præsenterede NFL’s Competition Committee med Atlanta Falcons’ chairman Rich McKay inden sæsonen en stribe nye regelændringer, der skulle øge sikkerheden på banen. Blandet andet er der blevet plads til en ny kick-off rule, der angiveligt skal gøre det sikrere at returnere ved blandt andet at afskaffe wedge-blocks og blokeringer, før bolden er rørt. Om det virkelig kan have en gavnlig effekt og ikke bare være endnu et skridt på vej mod afskaffelsen af den del af spillet, skal jeg lade være usagt, så den regel springer vi over i denne omgang. Det samme gør vi med den nye catch rule – spørgsmålet er, om vi bliver nødt til at vende tilbage til den senere på sæsonen, når vi i stedet skal vurdere, hvad der konstituerer et football-move. Den regel, vi skal have fat i, er i stedet den nye ”Use of Helmet” rule.

Ifølge den nye regel er det en penalty, hvis en spiller sænker hovedet for at søge og indlede kontakt med hjelmen mod en modspiller. Det slås fast, at reglen gælder alle spillere på banen og på alle områder af banen. I hvert fald hvis man oversætter efter bedste evne.

Det vil med andre ord sige, at eksempelvis:

 • En RB/WR kan blive kaldt for at sænke skuldrene og ramme med hjelmen først
 • En OL kan blive kaldt for at bruge hjelmen på et cut-block
 • Alle OL og DL kan kaldes på short-yardage spil, hvor det handler om leverage og push
 • Enhver defender kan blive kaldt for at tackle med hjelmen først – dvs. også, hvis han forsøger at komme lavest på en RB, der også kommer med hjelmen først. Og nu skal vi lige være helt anatomisk korrekte – hovedet kommer altså før kroppen, når man bevæger sig fremad som boldholder i NFL. Ellers gør man noget galt. Football bliver ikke spillet lige op og ned
 • En QB kan blive kaldt for at sneake bolden

Eller hvad? “Selvfølgelig” kan en QB ikke blive straffet med 15 yards for at sneake bolden. Det har vi heller ikke set eksempler på, selvom reglen her efter to uger af preseason allerede har skabt stor debat, og der egentlig burde være hjemmel i reglerne til at kalde det på et sneak. Lad os derfor lige se på, hvad ”officiating standards” er for den nye Use of Helmet Rule.

 1. Lowering the head (not to include bracing for contact)
 2. Initiating contact with the helmet to any part of an opponent. Contact does not have to be to an opponent’s head or neck area – lowering the head and initiating contact to an opponent’s torso, hips, and lower body, is also a foul.
 3. Making contact on an opponent (both offense and defense)

Derudover bliver det specificeret i kommunikéet, hvordan spillere kan blive vist ud for brug af hjelmen. Dog bliver alle ejections reviewed af – drumroll, please – Senior Officials in Art McNally GameDay Central in New York. Jeg håber ved Gud, at de sidder i ensartede zebradragter foran deres små skærme ligesom i det berømte og berygtede VAR-rum ved VM i fodbold. Det ville helt sikkert gøre det nemmere at tage stilling til tøjvalget, end om spillerne rent faktisk skal smides ud for deres hjelm-kontakt. Dommerne har dømt det, og nu skal du fælde den endelige dom ud fra parametrene:

 • The player lowers his helmet to establish a linear body posture prior to initiating and making contact with the helmet;
 • The player delivering the blow had an unobstructed path to his opponent;
 • And if the contact was clearly avoidable.

Det kan lige indskydes, at straffen IKKE er reviewable, medmindre en spiller bliver vist ud. Det VAR ærgerligt.

Så lad os holde tungen lige i munden og opsummere. Ingen lineær kropsposition – oversat til footballsprog må det betyde, at du ikke må bøje dig forover, så over/under-kroppen har en vinkel på… ja, du forstår forhåbentlig, hvad der menes. Vinkelmålere er trods alt endnu ikke en del af VAR-dommernes udstyr. Dernæst skal spillerne have en uhindret vej til modstanderen – hvad det så end betyder, når spillet kører. Gælder reglen kun, hvis du ikke skal løbe udenom eller forbi nogen for at lave tacklingen? Hvad hvis du leaper over en dynge af spillere og rammer med hjelmen – fx på goal line? Heldigvis skal kontakten være tydeligt undgåelig for at kunne medføre en straf. Desværre, kan man sige, er der ikke mange tacklinger, man bør undgå at lave. Og jo hårdere du rammer, jo større chancer er der for at fremtvinge en fumble eller eksempelvis sørge for, at en receiver tænker sig en ekstra gang om, før de griber bolden i trafik ind over midten. Det er en del af football, og det ville fuldstændig kastrere forsvarsspilere – og især safeties – hvis der sidder en zebrastribet smagsdommer i New York og synes, at du godt kunne have ramt med lidt mindre kraft. Alternativet er, at du bliver straffet af en bulldozende runningback i stedet.

I ovenstående eksempel fra Week 2 i preseason-kampen mellem Eagles og Patriots sænker Patriots’ RB James White skuldrene/hjelmen og gør klar til impact. Eagles safety Rodney McLeod gør det samme og forsøger at komme lavest for ikke at være på ”the receiving end” af kollisionen. Hjelmen er godt nok det første, der rører, men White har sænket skuldrene først. Tackler McLeod ham fra siden med skulderen først, så banker han med hundrede procent sikkerhed hjelmen direkte ind i tindingen på Whites hjelm. Vender han hovedet den anden vej, så løber han i bedste fald sig selv ud af spillet. Hvad skal han gøre? Ifølge retningslinjerne for reglen er det egentlig korrekt nok at kaste vasketøjet på banen og give ham en 15 yard straf. I full speed? Hvad skal McLeod realistisk gøre, hvis han vil lave tacklingen?

Alt er en gråzone.

Er det en “Use of Helmet” penalty? Kan man lave tjeklisten? Lowering the helmet to initiate contact? Tja, måske. Rammer hjelmen “any part of the body”? Tja, den strejfer måske skulderen, men forsvarsspillerens egen skulder rammer altså også midt i brystet. Textbook. Unobstructed? Jep. Avoidable? Nej. Er det ‘bare’ et voldsomt hit, som får dommerne til automatisk at hive den gule klud op ad lommen?

Og hvor tit sker det så i sæsonen, at dommerne reagerer instinktivt på voldsom kontakt?

I dette tilfælde fra Week 2 i preseason-kampen mellem Minnesota Vikings og Jacksonville Jaguars bliver linjerne endnu mere udvisket. Vikings’ store FB C.J. Ham – fremragende navn i øvrigt – sænker skuldrene (og dermed også hjelmen) for at initiere kontakt med forsvarsspilleren. Hvad skal han ellers gøre? Jacksonvilles CB A.J. Bouye gør det samme, forsøger at komme lavere og indtager altså også en “linear body posture” med hjelmen skudt frem. Og så sker der selvfølgelig dét, der sker på stort set alle tacklinger i NFL. Det handler om at komme lavt, og det medfører en kollision. Hvem bliver kaldt for “Use of Helmet” her? Det gør A.J. Bouye. Kunne man lave samme argument for en penalty til C.J. Ham? Frem med tjeklisten. Lowering the head? Tjek. Rammer med hjelmen? Måske, den strejfer nok lige ryggen af Bouye. Unobstructed path? Det er vel egentlig et definitionsspørgsmål. Ret beset obstruerer netop Bouye vel med Hams vej mod endzone, men der er ikke nogen imellem de to, så vejen er banet – i hvert fald til kontakten. Er den avoidable? Han kan vel løbe out of bounds, men det skaber 2-3 ekstra yards at trucke en mindre spiller i Bouye, så hvorfor gøre det? Men så er vi tilbage til problematikken. Hvordan skal Bouye så overhovedet tackle i den situation uden at blive penalized?

Også her går det så lynhurtigt, og resultatet afhænger af så mange små nuancer af det at spille football. Raiders’ S Karl Joseph venter på RB Ameer Abdullah i hullet og har allerede sænket skuldrene. Ameer Abdullah sænker også skuldrene, men halvvejs glider ind i tacklingen for at beskytte sig selv. Josephs hjelm rammer Abdullah, men har han nogen chance for at positionere sig anderledes og undgå den kontakt? Hvis dommerne kalder den på instinkt pga. et hårdt hit, så er det der 15 yard ekstra oveni Abdullahs løb. Jeg ville nødigt tage stilling til et hit af den slags i real time – og det er trods alt sådan, spillet foregår, og sådan dommerne skal træffe beslutningen.

Og det største problem er næsten, at man ikke kan se det igennem.

I forvejen er jeg ikke tilhænger af, at det kun er en række fejl og forseelser, der kan ses igennem ved at smide den røde klud. Hvorfor er det kun scoring plays, turnovers, catches og om spillere var out of bounds, der kan ses igennem. En papirstynd pass interference på en Hail Mary i de døende sekunder ændrer i lige så høj grad footballkampe, og mon ikke også det ændrer udsigterne på et game-winning drive, hvis eksempelvis et sack eller en tackle for loss i stedet bliver til en 15-yard straf og et drive, der fortsætter pga. “lowering the helmet to initiate contact”? Så håber jeg godt nok, at alle ovenstående kriterier kan krydses af i en fart, og man hurtigt kan blive enige om, at det var et åndssvagt hit. Tjeklisten skal gerne kunne laves af en 8-årig, før kaldet overhovedet er blevet annonceret. Også selvom tabet af Ed Hochuli har gjort, at man i så fald skal sætte fluebenene lidt hurtigere end normalt.

For vi står samtidig over for et år, hvor, tror jeg, rekordmange erfarne dommere har ladet sig pensionere. Det har gjort plads til et helt nyt kuld af zebraer i flokken, som nu både skal vænne sig til tempoet i NFL og en hel pakke af regelændringer, i forhold til det de formentlig har forberedt sig på i årevis, mens de har set op til navne som Jeff Triplette (OK, ham kommer vi nok ikke rigtig til at savne), Terry McAuley, Gene Steratore og Ed Hochuli, der ikke længere trækker i dommerstriberne fra denne sæson. Om det får nogen yderligere betydning for dommerlinjerne i denne sæson er endnu umuligt at svare på, men ifølge Philadelphia Eagles’ RB Wendell Smallwood skulle en flok frustrerede og forvirrede Eagles-spillere have søgt en forklaring på linjen til den Q&A-session, der var, efter dommerne havde gennemgået de nye regelændringer i camp. Svaret?

”Hey, vi har ikke lavet reglerne”.

Især forsvarsspillerne vidste simpelthen ikke længere, hvordan de skulle tackle. Vi taler om Super Bowl-vindernes forsvar, der efter en regelændring er begyndt at stille så fundamentalt et spørgsmål. Måske er det også et klassisk eksempel på det gamle ordsprog ”overdrivelse fremmer forståelsen”, men hvis en footballspiller med 100 kilometer i timen på vej til en tackling begynder at tvivle på sin teknik, der er blevet indlært siden første hit til pee-wee-football, så håber jeg ikke, at et splitsekunds tøven resulterer i det teknisk forkerte hit, der udløser en slem nakkeskade. Ryan Shazier kiggede i hvert fald ikke op og så, hvad han ramte, da Josh Malones underkrop blev endestationen for hans NFL-karriere. Og ja, selvfølgelig er det nærliggende at tænke, som også konkurrence-komitéen har gjort, at reglen får spillerne til at holde sig i skindet for ikke at ramme med netop hjelmen og udsætte sig selv for den slags fare. Men tvivlen har indfundet sig hos spillere, der har perfektioneret teknik, siden de var små, til et niveau, hvor de i forvejen er verdens bedste og mest sikre.

Og det er ikke kun, når der skal tackles. Hvis reglen skal håndhæves ordret efter retningslinjerne, så kan vi risikere at komme til at se mere af den her slags fra Week 2-kampen i pre-season mellem 49ers og Texans.

Som Vikings’ DE Brian Robison, en 12-year vet, siger:

Der er helt sikkert en masse situationer, hvor det er helt på sin plads at straffe brug af hjelmen, hvor det er både unødvendigt og farligt. Men det er gråzonerne og kendelserne på grænsen, jeg er bange for. For dem er der rigtig, rigtig mange af, når det går så stærkt, som det gør i NFL. Derfor kan det også sagtens være, at dommerne også bruger preseason på at finde den rigtige linje for den nye, “væsentlige sikkerhedsændring”, men når man i forvejen ved, hvor ujævn en dommerlinje, NFL kan præstere, så er der en begrundet frygt for, at der ikke er styr på håndhævelsen af den nye straf, når den nye sæson begynder om få dage. Konklusionen må derfor være, at det især er blevet sværere at spille forsvar i den nye sæson, og spørgsmålet er ikke om det sker, men nærmere hvor langt vi skal frem i den nye sæson, før et dommerkald med en 50/50-tolkning af den nye regel afgør en kamp. Det kan være ved et stort sack, der havde taget et offense ud af FG range sent i kampen, men i stedet giver dem et nyt set of downs. Det kan være den gamewinning tackle short af sticks på 4. down. Det er nærmest kun fantasien, der sætter grænser – for de nye retningslinjer for hjelmkontakt gør i hvert fald ikke.

Men husk, som dommerne også sagde til Wendell Smallwood og Eagles: Det er ikke dem, der har lavet reglerne. De er lige så forvirrede som os – selvom det er dem, der skal træffe en non-reviewable beslutning på et splitsekund.

Den slags uklare retningslinjer kommer til at afgøre og ødelægge kampe i år. Desværre.

I den officielle video herunder fra NFL Football Operations gennemgår Sr. VP of Officiating Al Riveron en lang række eksempler på “Use of Helmet” Rule fra første spilleuge af preseason. Den er værd at se. Lad os bare sige, at der er stor forskel på kaldene.

Hvad mener du om den nye Use of Helmet-rule? Giv din mening til kende ved at skrive til @HuddleUpDK på Twitter. Er du mest enig med NFL’s Competition Committee eller med Vikings’ S Andrew Sendejo herunder? 

2,588 total views, 1 views today

One thought on “Make Football Violent Again – Et kritisk kig på den nye ”Use of Helmet” Rule

 1. En kommentar til din artikel, dommerne har fået at vide de SKAL kaste et flag, hvis det er i tvivl, her i preseason.
  Så det er nok en af grundene til at der er kastet så mange flag, det kunne godt udybes eller få en mere central rolle i artiklen.

  Jeg tror det netop er for at finde en linje, samt måske at vænne spillerne, til at de skal være opmærksomme på hvordan hjelmen skal være, de skal kaste alle de flag, håber jeg.

  Vil dog også mene, det kan være en lidt umulig opgave for dommerne, er ihvertfald en utaknemmelig og liden misundelig opgave, de kommer på i år

  Kilder:

  Al Riveron har udtalt om at kaste flag for hjelm placering:
  “(In the) preseason, those that you’re not sure about but you think, ‘Maybe’ … let it fly”

  http://www.sportingnews.com/us/nfl/news/nfl-new-helmet-rule-2018-contact-change-penalties-faq/1tkpxykwg2r4p1aain2ctr1dsw

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top