You are here
Home > NFL >

Slutspilsbilledet før Week 17 – Hvad skal der heppes på?

Næstsidste spillerunde skabte en del klarhed omkring slutspilsbilledet, men selvom vi har fundet vinderen af syv af ligaens otte divisioner, og ni af tolv slutspilshold, er der stadig masser på spil ved indgangen til sidste runde.

Lad os dykke ombord og få skabt det store overblik over hvad der er på spil, hvordan seedningerne kan fordele sig – og hvad der skal til for at de gør det – når vi nytårsaften får spillet den sidste runde i den regulære sæson.

Der vil blive refereret til tiebreakerreglerne, så lad os hurtigt få dem remset op:

Indenfor divisionen:
Record i indbyrdes kampe
Record indenfor divisionen
Record i kampe mod fælles modstandere
Record i kampe indenfor konferencen
Strength of Victory (samlet record for de mandskaber holdene har besejret)
Strength of Schedule (samlet record for alle de mandskaber holdene har mødt)
[Flere følger herefter, men vil ikke komme i spil]

Bemærk, at der i praksis er én regel for tiebreakers ved to hold på samme record og én ved tre eller flere – indenfor divisionen er det dog de samme tiebreakers, der er i spil.

Udenfor divisionen:
Først tilsikres, at man kun ser på ét hold fra hver division, hvor hold har samme record, ved at bryde evt. ties i divisionerne ved brug af ovenstående tiebreakers. Hvis to hold fra samme division har samme record vil holdet, der taber den indbyrdes tiebreaker være udelukket fra nedenstående tiebreakers, indtil det andet hold har fundet sin seedning.

To hold på samme record:
Indbyrdes kampe – hvis de har mødt hinanden
Record i kampe indenfor konferencen
Record i kampe mod fælles modstandere (vil altid være fem kampe, når sæsonen er slut)
Strength of Victory
Strength of Schedule
[Flere følger herefter, men vil ikke komme i spil]

Tre eller flere hold på samme record:
Indbyrdes kampe – kommer kun i brug ved evt. sweeps, hvor et hold enten har vundet eller tabt til alle de andre hold
Record i kampe indenfor konferencen
Record i kampe mod fælles modstandere – hvis der er fire fælles modstandere
Strength of Victory
Strength of Schedule
[Flere følger hereafter, men vil ikke komme i spil]

Så snart ét hold i denne gennemgang har fundet sin seedning, starter man forfra (til sidst ved et kig på tiebreakeren for to hold på samme record).

Med tiebreakers af vejen, så lad os få kigget på de to konferencer.

Det aktuelle slutspilsbillede i AFC:
1. New England Patriots (12-3)
2. Pittsburgh Steelers (11-3)
3. Jacksonville Jaguars (10-5)
4. Kansas City Chiefs (9-6)

Wild cards:
5. Baltimore Ravens (9-6)
6. Tennessee Titans (8-7)

In the hunt:
7. Los Angeles Chargers (8-7)
8. Buffalo Bills (8-7)

Divisionstitlerne:
Alle divisionerne er afgjort. Med Titans’ nederlag til Rams i søndags sikrede Jaguars sig AFC South, og Chiefs’ sejr over Dolphins  sikrede at de har hentet AFC West-titlen hjem for anden gang i træk (noget de aldrig tidligere har præsteret to år på stribe).

Mens divisionerne er afgjort, er begge wild cards dog på spil, og mens Ravens er én sejr foran de tre øvrige hold, der kæmper om pladserne, kan de endnu nå at blive elimineret-

Førsteseedningen:
Jaguars’ nederlag til 49ers sikrede Patriots en friuge i slutspillet. Patriots har tiebreakerfordel over Steelers, men kunne tabe en tiebreaker mod Jaguars – nu er de dog sikret at ende med en bedre record, og dermed er spørgsmålet for Patriots kun om de skal have første- eller andenseedningen.

Steelers kan sikre sig førsteseedningen i det ene scenarie, hvor de selv slår Browns, mens Patriots taber til Jets. Hvis Steelers taber og/eller Patriots vinder tager Patriots førsteseedningen.

Andenseedningen:
Hvem end, der taber kampen om førsteseedningen, vil tage andenseedningen. Steelers’ sejr over Texans sikrer, at de – ligeom Patriots – er to sejre foran Jaguars – og dermed ikke kan hentes af dem.

Tredjeseedningen:
Jaguars er låst ind på tredjeseedningen. Chiefs kan nå op på siden af Jaguars med en sejr i sidste runde, men Jaguars har tiebreakerfordel i kraft af en bedre record indenfor konferencen – Chiefs vil med en sejr være 8-4, men Jaguars vil være 9-3, hvis de taber sidste kamp.

Fjerdeseedningen:
Med Jaguars på tredjeseeningen er Chiefs garanteret fjerdeseedningen.

Wild cards:
Ravens har et forspring på én sejr til både Titans, Chargers og Bills, så hvis Ravens slår Bengals i sidste runde, er de sikret femteseedningen.

Dér hvor det for alvor bliver spændende, er hvis Ravens taber, og ét eller flere af de andre hold vinder – vi kan i teorien ende med fire hold på 9-7.

Men lad os gennemgå alle tænkelige scenarier:
Hvis Ravens vinder:
Vi har fire scenarier at gennemgå, hvis Ravens vinder (og altså tage femteseedningen) – scenarier hvor hhv. 0, 1, 2 og 3 af de øvrige hold henter en sejr.

Hvis kun enten Titans, Chargers eller Bills vinder, er der ingen ko på isen – det hold vil være 9-7 og de andre 8-8, og det hold, der vinder vil altså tage sjetteseedningen.

Titans, Chargers og Bills taber:
Alle tre hold er 8-8, og head-to-head sweep kan ikke komme i spil, da kun Chargers og Bills har mødt hinanden indbyrdes.

I kampe indenfor konferencen vil Titans være 7-5, Bills 6-6 og Chargers 5-7. Titans tager dermed sjetteseedningen (Chargers tager derefter indbyrdes tiebreaker mod Bills i kraft af indbyrdes sejr og ender som syvendeseedet, men det har ingen indflydelse på slutspillet)

Titans, Chargers og Bills vinder:
Scenariet er det samme som ovenfor – de tre hold er på samme record og der er ikke et head-to-head sweep til at afgøre det, så det bliver afgjort på kampe indenfor konferencen – Titans vil så i dette scenarie være 8-4, Bills 7-5 og Chargers 6-6. Samme resultat som før.

To af holdene vinder:
– Chargers og Bills vinder: Chargers tager sjetteseedningen fordi de har vundet det indbyrdes møde mod Bills.
– Titans og Chargers vinder: Titans er bedre indenfor konferencen og tager sjetteseedningen.
– Titans og Bills vinder: Titans er bedre indenfor konferencen og tager sjetteseedningen.

Hvis Ravens taber:
Her er der en del flere scenarier at se på – scenariet hvor alle de andre hold taber giver samme resultat som ovenfor; Ravens femteseedet, Titans har bedste tiebreaker blandt de øvrige hold, og tager sjetteseedningen.

Hvis ét eller flere af holdene vinder, bliver der til gengæld mere at se på:
Hvis kun ét af de øvrige hold vinder, er det kun fordelingen af seedningerne der er relevant at se på, da Ravens og det hold vil være 9-7 og de øvrige 8-8.

– Titans vinder: Titans har vundet indbyrdes mod Ravens og tager femteseedningen, mens Ravens ender som sjetteseedet.
– Bills vinder: Ravens og Bills har ikke mødt hinanden indbyrdes, og vil i dette scenarie begge være 7-5 indenfor konferencen. Mod fælles modstandere (Dolphins, Bengals, Colts, Raiders) vil begge være 4-1.

Strength of Victory (SoV) for de to hold:
Ravens har slået Bengals, Browns x2, Raiders, Dolphins, Packers, Texans, Lions og Colts – de hold har kombineret for 40 sejre
Bills har slået Dolphins x2, Jets, Broncos, Falcons, Buccaneers, Raiders, Chiefs og Colts – de hold har kombineret for 53 sejre

Det forspring Bills har her kan ikke hentes i sidste runde (dels fordi der kun er ni hold, der kan hente en sejr, dels fordi der er indbyrdes møder holdene imellem, dels fordi nogle af holdene vil sikre sejre til SoV for begge hold.

Bills tager dermed femteseedningen og Ravens ender som sjetteseedet.

– Chargers vinder: Ingen indbyrdes møder, men Ravens vil være 7-5 indenfor konferencen og Chargers kun 6-6. Ravens tager altså her femteseedningen, mens Chargers ender som sjetteseedet.

To af de øvrige tre hold vinder:
– Chargers og Bills vinder:
Intet head-to-head sweep. Konferencetiebreakeren eliminerer Chargers. Bills har tiebreakerfordel mod Ravens (som ovenfor). Bills tager femteseedningen, Ravens bliver sjetteseedet.

– Chargers og Titans vinder:
Intet head-to-head sweep. Indenfor konferencen er Titans 8-4, Ravens 7-5 og Chargers 6-6 – Titans tager dermed femteseedningen og Ravens sjetteseedningen.

– Titans og Bills vinder:
Intet head-to-head sweep. Titans er bedst indenfor konferencen, og Bills har tiebreakerfordel mod Ravens på SoV. Titans tager femteseedningen og Bills tager sjetteseedningen.

Alle de øvrige hold vinder:
Ravens, Titans, Bills og Chargers er alle 9-7. Der er ingen sweeps. Indenfor konferencen er Titans bedst på 8-4 og tager femteseedningen, mens Chargers er dårligst og elimineres. Bills har nok engang tiebreakerfordel mod Ravens på SoV og tager sjetteseedningen.

Titans’ record indenfor konferencen betyder, at de selv styrer deres slutspilsskæbne – med en sejr vil de være inde; spørgsmålet er kun om de slutter som femte- eller sjetteseedet. Ravens, i kraft af at være én sejr foran de andre, styrer selvsagt også selv sin skæbne. Både Bills og Chargers er altså afhængige af at andre resultater flasker sig for at de kommer ind.

HVAD SKAL DER HEPPES PÅ?
New England Patriots:
1st seed:
NE win

2nd seed:
NE loss + PIT win

Pittsburgh Steelers:
1st seed:
PIT win + NE loss

2nd seed:
PIT loss ELLER
NE win

Jacksonville Jaguars:
3rd seed clinched

Kansas City Chiefs:
4th seed clinched

Baltimore Ravens:
Wild card:
BAL win ELLER
TEN loss ELLER
TEN win + BUF loss

5th seed:
BAL win ELLER
TEN loss + BUF loss

6th seed:
BAL loss + TEN loss + BUF win ELLER
BAL loss + TEN win + BUF loss

Misser slutspillet:
BAL loss + TEN win + BUF win

Tennessee Titans:
Wild card:
TEN win ELLER
LAC loss + BUF loss

5th seed:
TEN win + BAL loss

6th seed:
TEN win + BAL win ELLER
TEN loss + LAC loss + BUF loss

Misser slutspillet:
TEN loss + BUF win ELLER
TEN loss + LAC win

Buffalo Bills
Wild card:
BUF win + TEN loss + LAC loss ELLER
BUF win + BAL loss

5th seed:
BUF win + TEN loss + BAL loss

6th seed:
BUF win + TEN loss + BAL win + LAC loss ELLER
BUF win + TEN win + BAL loss

Misser slutspillet:
BUF loss ELLER
BUF win + TEN win + BAL win ELLER
BUF win + LAC win + BAL win

Los Angles Chargers:
Wild card/6th seed:
LAC win + TEN loss + BAL win ELLER
LAC win + TEN loss + BAL loss + BUF loss

Misser slutspillet:
LAC loss ELLER
TEN win ELLER
BUF win + BAL loss

Det aktuelle slutspilsbillede i NFC:
1. Philadelphia Eagles (13-2)
2. Minnesota Vikings (12-3)
3. Los Angeles Rams (11-4)
4. New Orleans Saints (11-4)

Wild cards:
5. Carolina Panthers (11-4)
6. Atlanta Falcons (9-6)

In the hunt:
7. Seattle Seahawks (9-6)

Divisionstitlerne:
Eagles har vundet NFC East, Vikings har sikret sig NFC North og Rams lukkede NFC West med sin sejr over Titans.

Kun i NFC South er der endnu spænding. Falcons blev elimineret fra kampen om divisionen med nederlaget til Saints. Saints og Panthers er begge 11-4, men Saints har taget teten i kraft af deres 2-0-record indbyrdes. Saints kan dermed tage divisionen med en sejreller et Panthers-nederlag nytårsaften – Panthers skal omvendt bruge en sejr over Falcons og et Saints-nederlag til Bucs for at sikre divisionen.

Førsteseedningen:
Eagles har lukket kampen om førsteseedningen. De er én sejr foran Vikings, men har fordelen af at være 5-0 mod indbyrdes modstandere (Panthers, Redskins, Bears, Rams), hvor Vikings kun er 4-1. Holdene har ikke mødt hinanden og en Vikings-sejr og et Eagles-nederlag i weekenden vil udligne til 10-2 i kampe indenfor konferencen, hvilket bringer os til kampe mod fælles modstandere.

Andenseedningen:
Vikings ligger lunt i svinget i kampen om andenseedningen. De er én sejr foran Saints, Panthers og Rams, så med en sejr er andenseedningen lukket. Hvis de taber kan alle tre hold altså komme på niveau med Vikings, der dog har slået Saints og Rams indbyrdes – men omvendt har tabt til Panthers.

Hvis Saints vinder NFC South er Vikings garanteret andenseedningen grundet de indbyrdes møder

Hvis Panthers vinder NFC South og Rams og Vikings taber deres kampe i weekenden, vil Panthers tage andenseedningen i kraft af den indbyrdes tiebreaker.

Spørgsmålet er så hvad der sker, hvis Panthers tager NFC south, Rams vinder og Vikings taber – det bringer os til et three-way tie i på 12-4. Der er ingen head-to-head sweeps, så vi skal se på kampen indenfor konferencen. Her vil Vikings være 9-3, Panthers 8-4 og Rams 8-4. Vikings vil dermed også tage andenseedningen i dette scenarie.

Der er altså ét – og kun ét – scenare hvor Vikings ikke får en friuge i slutspillet: Vikings taber, Panthers vinder, Saints taber og Saints taber.

Tredjeseedningen:
Hvis det ene scenarie hvor Vikings ikke tager andenseedningen bliver en realitet, vil de tage tredjeseedningen. Hvis Vikings tager andenseedningen er der tre kandidater til tredjeseedningen – Saints, Panthers og Rams.

Rams har tiebreakerfordel over Saints grundet sejr i indbyrdes møde, så hvis Saints vinder NFC South (dvs. Saints vinder og/eller Panthers taber), vil Rams med en sejr være sikret tredjeseedningen – enten i kraft af bedre record eller tiebreakerfordel. Hvis Rams, Saints og Panthers alle taber vil Rams også tage tredjeseedningen (Saints fastholder sejren i NFC South, mens Rams har samme record og tiebreakerfordel).

Hvis Saints taber og Panthers vinder, vil de være sikret tredjeseedningen hvis Rams taber (medmindre altså at Vikings også taber – så tager Panthers andenseedningen og Vikings tredjeseedningen). Hvis Rams også vinder, således at Rams og Panthers ender lige, må vi grave lidt i tiebreakers:
Der er ingen indbyrdes møder og begge er 8-4 mod NFC, så vi må kigge på kampe mod fælles modstandere. Det drejer sig om de fem kampe mod Saints, Vikings, Eagles og 49ers – Panthers er 2-3 i disse kampe, mens Rams er aktuelt 2-2 i disse, men har 49ers på søndag, og vi har altså her forudsat en sejr for at kigge på tiebreakeren, så de vil ende 3-2 og tage tiebreakeren.

Hvis Rams vinder er de altså garanteret tredjeseedningen.

Fjerdeseedningen:
Her er det – med tanke på alt ovenstående – ganske enkelt. Hvis Rams vinder sin kamp vil NFC South-vinderen tage fjerdeseedningen, uanset hvem af Saints og Panthers det måtte blive. Taber både Saints og Panthers, er det underordnet hvordan Rams’ kamp ender – Saints vil i givet fald vinde NFC South og tage fjerdeseedningen.

Hvis Rams taber sin kamp og mindst ét af NFC South-mandskaberne vinder, vil Rams tage fjerdeseedningen.

Wild cards:
Femteseedningen går til dét hold af Saints og Panthers, der ikke vinder divisionen – Panthers, hvis de taber eller Saints vinder; Saints hvis de selv taber, mens Panthers vinder.

Sjetteseedningen står mellem Falcons og Seahawks. Falcons har vundet det indbyrdes møde, og er dermed sikret tiebreakerfordel. Da de har samme record, vil Falcons altså tage sjetteseedningen med en sejr eller et Seahawks-nederlag, mens Seahawks’ eneste håb er selv at vinde og at Panthers samtidig slår Falcons.

HVAD SKAL DER HEPPES PÅ?
Philadelphia Eagles:
1st seed clinched

Minnesota Vikings:
Friuge i slutspillet/2nd seed:
MIN win ELLER
CAR loss ELLER
NO win ELLER
LAR win

3rd seed:
MIN loss + CAR win + NO loss + LAR loss

Carolina Panthers:
Friuge i slutspillet/2nd seed:
CAR win + MIN loss + NO loss + LAR loss

3rd seed:
CAR win + NO loss + MIN win + LAR loss

4th seed:
CAR win + NO loss + LAR win

Wild card/5th seed:
CAR loss ELLER
NO win

New Orleans Saints:
3rd seed:
NO win + LAR loss

4th seed:
LAR win + CAR loss ELLER
NO loss + CAR loss

Wild card/5th seed:
NO loss + CAR win

Los Angeles Rams:
3rd seed:
LAR win ELLER
LAR loss + NO loss + CAR loss

4th seed:
LAR loss + NO win ELLER
LAR loss + CAR win

Atlanta Falcons:
Wild card/6th seed:
ATL win ELLER
SEA loss

Seattle Seahawks:
Wild card/6th seed:
SEA win + ATL loss

Draftens topvalg:
I forhold til draften er der ikke det store på spil i toppen. Det ligger fast, at Browns har topvalget, mens Giants og Colts vil vælge med de efterfølgende valg – det ligger dog ikke endeligt fast hvem af de to der vælger først. Hvis Colts vinder eller Giants taber giver det sig selv, da der vil være forskellige records, men taber Colts mens Giants vinder, ender de begge 3-13, og så skal det afgøres af Strength of Schedule, og her ligger Colts umiddelbart til at ville tage andenvalget.

Ugens kampprogram – hvad er på spil:
Søndag kl. 19.00:
New York Jets @ New England Patriots (NE spiller for AFCs førsteseedning)
Cleveland Browns @ Pittsburgh Steelers (PIT spiller for AFCs førsteseedning)
Houston Texans @ Indianapolis Colts
Green Bay Packers @ Detroit Lions
Chicago Bears @ Minnesota Vikings (MIN spiller for NFCs andenseedning)
Washington Redskins @ New York Giants
Dallas Cowboys @ Philadelphia Eagles

Søndag kl. 22.25:
New Orleans Saints @ Tampa Bay Buccaneers (NO spiller for NFC South og NFCs tredjeseedning)
Carolina Panthers @ Atlanta Falcons (CAR spiller for NFC South og NFCs anden-/tredjeseedning – ATL spiller for et wild card – NFCs sjetteseedning)
Kansas City Chiefs @ Denver Broncos
Buffalo Bills @ Miami Dolphins (BUF spiller for et wild card – kan blive AFCs femteseedning)
Jacksonville Jaguars @ Tennessee Titans (TEN spiller for et wild card – kan blive AFCs femteseedning)
Cincinnati Bengals @ Baltimore Ravens (BAL spiller for et wild card – kan blive AFCs femteseedning)
Arizona Cardinals @ Seattle Seahawks (SEA spiller for et wild card – NFCs sjetteseedning)
San Francisco 49ers @ Los Angeles Rams (LAR spiller for NFCs tredjeseedning)
Oakland Raiders @ Los Angeles Chargers (LAC spiller for et wild card – AFCs sjetteseedning)

 983 total views,  1 views today

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top